Stäng
blog-header
juni 17, 2015
Kawa Zolfagary, bloggare
Foto: Michel Euler

Ingen vill granska den tråkiga makten

Låt oss vara ärliga, om valet står mellan en artikel om hur din favoritartist är feminist eller en artikel om hur krav från IMF på nedskärningar inom offentlig verksamhet gör det omöjligt för krisländer att återhämta sig och återbetala skulder… Du slutade läsa redan innan du hann klart med det andra exemplet va? Och så är det, få är intresserade av att diskutera den gråa, mindre sexiga, men ack så större makten.

Det är egentligen bara mänskligt. När det kommer till texter om hur de rika blir rikare medan andra blir fattigare eller hur klimathotet påverkar flyktingströmmar och global ekonomi så är det lätt att man slutar läsa den där bibel-långa texten och går tillbaka till att stirra på sex sekunder långa kattvideos på repeat tills ögonen blöder. Jag har en flik i webbläsaren om hur Ryssland använder fejkprofiler på sociala medier för att sprida pro-rysk propaganda, jag har också en flik full av roliga animerade gif-bilder, gissa vilken flik jag ger mest trafik? New York Times artiklar på sjuttiosex A4 har ingen chans mot den här roliga katten.

katt

Självklart klarar ingen av att lägga hela sin tid på dödsallvarliga världshändelser, men visst känns det som att samtalet fördummats, att vi lägger mindre tid på det där stora och viktiga? Nu pratar jag inte om bittra vänstersnubbar som delar spanska kommunistbloggar på Facebook och med näsan i vädret självgott väser ”Fortsätt snacka om Paradise Hotel medan USA genomför ännu en statskupp”, de jävlarna ska vi bara fortsätta ignorera. Paradise Hotel är över för länge sen dessutom, hallå? Däremot är det värt att fundera på hur vi får fler att vilja titta på makten som väldigt få verkar bry sig om.

Jag tror att det behövs tolkar. Människor som kan ta allt det där kluriga, tunga och trista och göra det mer intressant för en bredare publik. Den akademiska världen är ett exempel på ett område i desperat behov av tolkar. Jag blir ledsen när jag tänker på all viktig forskning som genomförs men som vi utanför den världen missar för att ingen i akademin förstår hur de ska kommunicera ut det på ett sätt folk fattar.

Ett bra exempel på vad jag menar med tolkar är Al Gore och hur han dragit uppmärksamhet till klimathotet. Hans film ”En obekväm sanning” gjorde klimatfrågan till verklighet på ett lättbegripligt sätt. För många var det säkert första gången som de insåg hur miljön påverkats av våra utsläpp. Ett annat exempel är hur Beyoncé propagerat för feminism genom musiken. Det kanske inte är den djupaste teorin som läggs fram, men det är definitivt en inkörsport till tyngre tänkande. Framför allt når det jävligt många, väldigt många fler än som nås av din artonsidiga folder om hur EU:s jordbrukspolitik hänger ihop med svensk pengapolitik.

Okej, vi är inte alla Beyoncé (tyvärr!), men vi kan försöka göra det lite lättare att förstå sig på hur världen fungerar. Vi behöver fler som med enklare språk och spännande vinklar kan förmedla allt det där riktigt viktiga. Kapitalismens pågående kollaps är inte lika rolig att se på som bilder på dumma katter, men till skillnad från katterna så kommer kollapsen att krossa våra samhällen om vi inte gör något åt saken. Den som lyckas formulera krisen och med vilka verktyg vi möter den på ett lättbegripligt sätt kommer vara den som löser ett av vänsterns största problem. Hur vi gör den gråa makten mer intressant att granska än kattjävlarna.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se