Stäng
blog-header
juli 11, 2013
Gustav Almestad, bloggare
Bild av Jack Werner.

Sexister får sura när idrottskvinnor vinner mark

Årets EM i fotboll inleddes för Sveriges del med en oavgjord match. Landslagets insats får bedömas som av varierande kvalitet, men även om besvikelsen av två missade straffar kan gnaga på stridsmoralen bådar inte premiärmatchen mot Danmark helt illa för framtiden. Något liknande gäller också ställningen för idrottskvinnor i stort.

Den manliga dominansen gör sig förvisso ideligen påmind, som när en huvudsponsor ser kvinnors roll i idrotten som kroppsmålade kuttersmycken åt idrottsmän, eller som när en manlig tennisspelare utropas i både brittiska och svenska medier som första brittiska Wimbledon-vinnare på 77 år, trots att fyra kvinnor vunnit tävlingen åt britterna under samma period. Men samtidigt tas också steg framåt, som när EM-fotbollen i veckan faktiskt behandlats i media som just fotboll i första hand, och som ”dam” i andra hand. Senaste match oavgjord, med hopp för framtiden.

Det gäller nu inte alla idrotter. Alldeles nyligen kunde många göra sig lustiga över ett sverigedemokratiskt utspel mot ridsport, men också därigenom slippa fundera över den egna synen, och på hur denna sport i allmänhet ännu lever en undanskymd tillvaro trots dess popularitet – naturligtvis på grund av att den som folkrörelse främst intresserar kvinnor. I jämförelse med konkreta frågor om resurser och utrymme är glädjen över att kvinnor vinner mark på en manlig arena helt okontroversiell. Även om en hel del män reagerar med förakt mot dessa framgångar.

Stora trumman undanbedes alltså, annat än på läktaren. En ska inte jubla för mycket åt självklarheter. Men ett försiktigt leende kan väl duga när Eric ”Hashtag MILF” Saade får agera gullig hejarklack till fotbollskvinnorna med en officiell EM-låt. Alla töntar som ännu söker bekräftelse för sin mansroll genom smädelser på internet av idrottskvinnor bör ses i en kontext där de står mot den fullsatta arenan med fotbollsfans när landslaget spelar premiärmatch.

Att sådana typer avböjer intresse för en idrottstävling låter bara glädjande.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se