Stäng
blog-header
juli 27, 2014
Hanna Gustafsson, bloggare
Foto: Natacha Pisarenko/AP

Hur ser en våldtäkt ut?

Det är sommaren 2014. Brasilien spelar mot Tyskland i fotbolls-VM. Tyskland gör 5 mål mot Brasilien under loppet av några minuter. Och en känd manlig komiker skriver på twitter att Brasilien blir ”knullade” av tyskarna. En mindre känd manlig podcastare twittrar att om det blir fler mål kommer de tyska spelarna bli anmälda för våldtäkt. Jag stannar upp i det jag håller på med.

Det är sommar 2014 och jag bestämmer mig för att jag ska räkna hur många skämt om våldtäkt som VM-semifinalen genererar i den svenska twittersfären under den tid matchen spelas. När jag når 100 twittrade våldtäktsskämt på 30 minuter slutar jag räkna.

Mer än hundra män (och någon kvinna) som alltså tycker ”våldtäkt” alternativt ”grov våldtäkt” är en kul beskrivning av att göra mål på ett motståndarlag.

vm3

Det är sommaren 2014. Samma sommar som fotbolls-VM blir 16-årig Jada i Houston berusad och medvetslös på en fest. Hon inser vad som hänt först när bilder på henne liggandes utslagen och naken på ett golv börjar spridas på sociala medier. Någon har klätt av henne på underkroppen. Det skapas en hashtagg där jämnåriga hånar henne och där folk uppmanas att posta bilder på sig själva i samma position som henne.

Jada går ut med sin story i media. Inte för att hon väljer att göra det, utan för att bilderna redan är ute, utanför hennes kontroll. Precis som sättet som hon hamnade på dem var.

Precis som Steubenville och Slane och alla andra fall läggs skulden för det inträffade på brottsoffret. Eftersom den våldtäktskultur vi valt att upprätta och upprätthålla lägger skulden för övergrepp på offret istället för där den hör hemma så är det Jada, inte de som deltog i övergreppet och bildspridandet, som säger att hon aldrig mer vill gå tillbaka till skolan igen. På så vis lär vi en ny generation att trivialisera sexuella övergrepp.

”Som så många andra överlevare slutade min egna erfarenhet av att anmäla våldtäkt till polisen i rädsla, hjälplöshet, och fortsatt skuldbeläggande,” säger 16-åriga Jada i sin intervju.

Det är så sexuella övergrepp ser ut. Inte två lag som slåss om en guldmedalj.

vm2

De allra flesta våldtäktsskämten jag ser under VM-matchen är någon variant av att de tyska spelarna borde anmälas för våldtäkt. En man skojar till det lite ”extra” och skriver att Gudrun Schyman borde anmäla tyskarna för våldtäkt. Oklart varför. Kanske skämtet går ut på att det är ”typiskt feminister” att bli upprörda över sånt. Våldtäkter.

Man vet nästan inte om man ska vara mest frustrerad över – våldtäktsjämförelserna i sig, eller att sportintresserade män sedan dinosauriernas tid ännu inte klarat av att komma på något annat sätt att skämta om motståndarna än att anspela på våldtäkt. Inte ens de som faktiskt kallar sig själva komiker. Jag känner nästan lite sympati med dem. Den är så trång, den manliga könsrollen.

Jag tittar på deras twitterbilder. De är från yngre tonåren till övre medelåldern. De är vilka som helst.

vm

vm4

Al-Jazera skriver att en twittersökning under VM-semifinalen på ”Germany+rape” gav 14,500 träffar. En twittersökning ”Brazil+rape” gav 8000 träffar.

Det är sommaren 2014. En kvinna anmäler att hon våldtagits utomhus på Östersjöfestivalen i Karlshamn. Polisen bedömer kvällen som ”lugn.”

Det är sommaren 2014. På sin officiella facebook-sida skriver polisen i Finland i ett raljerande inlägg att de som anmäler våldtäkt efter fylla borde sluta ta upp polisens tid, och att de som anmäler gör det för att de har skuldkänslor över gårdagskvällen. ”Efterfesten efter en blöt kväll med en halvbekant känns inte som en bra ide på morgonen – och så anmäler man den,” skriver Polisen. Inlägget är undertecknat ”utredningsgrabbarna i Böle.”

Polisen tvingas sedan gå ut och förtydliga att det är olagligt att utnyttja någon som är kraftigt berusad. Att det är våldtäkt. Att de hoppas det raljerande, ”skämtsamma” inlägget som hånar anmälare inte kommer leda till att antalet som anmäler sjunker.

Det är sommaren 2014. Samma sommar som Brasilien möter Tyskland i fotbolls-VM anmäls under Stockholmsveckan i Visby tre våldtäkter på tre dagar. Alla de anklagade förövarna är män i 30-årsåldern. Alla de som anmält att de utsatts är kvinnor i 20-årsåldern. De tre händelserna skedde på olika dagar och har ingen koppling med varandra.

Det är sommaren 2014. The Guardian rapporterar att Londongäng utnyttjar den låga risken att fällas för våldtäkt, även vid vittnen, till att våldta tjejer i rivaliserande gäng. Det kallas ”låg risk brott.”

Det är så våldtäkt ser ut. Inte en målvakt som släpper in en boll.

vm5

Det är sommaren 2014. Under en konsert med Veronica Maggio tar en kille i 19-årsåldern strypgrepp på en 17-årig tjej och trycker henne upp mot staketet. Mitt i folkmassan får han av henne byxorna och våldtar henne. Ett vittne som befann sig i folkmassan ser det och berättar att hon frågar 17-åringen om hon är med på det han gör med henne. Hon gråter och svarar nej. Två andra tjejer i folkmassan ser också att 17-åringen gråter. Efteråt har hon blåmärken på hela kroppen och är i chock. Mannen hävdar i tingsrätten att det var hon som tog initiativet. Tingsrätten gör bedömningen att mannen inte kunde ha uppfattat att han hade samtycke till sex och att han också varit likgiltig inför detta.

Det är så våldtäkt ser ut.

 

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se