Stäng
blog-header
augusti 5, 2014
My Vingren, bloggare
Foto: Dusan Vranic/AP Photo

Hur Israel gör pengar på ockupationen

7,473 miljarder dollar. Det är vad Israels export av militär teknologi uppgick till under 2012. Tack vare ockupationen av Gaza och Västbanken har Israel tillgång till ett unikt laboratorium för att utveckla och testa både nya högteknologiska vapen och krigsstrategier.

Ockupationen har på så sätt blivit en av Israels viktigaste nationella tillgångar. Och meritlistan ser bra ut för potentiella köpare av militära medel. Under kriget 2008-2009 dog 13 israeler, men hela 1 434 palestinier. Samma år steg Israels vapenexport till rekordhöga 7,419 miljarder dollar.

Amiram Levin, före detta befälhavare för Norra militärkommandot i den israeliska armén, står på en konferens för vapentillverkare i Israel. Större delen av publiken är före detta militärbefäl som sadlat om till en mer lönsam bransch. Amiram Levin pratar om Gaza. Han säger att om Israels strategi i första hand måste handla om bestraffning, om de vill bibehålla nuvarande jämviktsläge.

– Dessa människor föddes för att dö. Vi måste bara hjälpa dem, säger han och fortsätter:
– Man kan avgöra hur mycket stryk de ska ha från vilket håll, och huruvida man ska anfalla föremål eller ledare. Men det huvudsakliga målet för våra trupper i fält är att döda fienden. Innan han anfaller, medan han anfaller och under hans reträtt. Det är huvudsaken. Kvantitet är viktigare än kvalitet. Arméns misstag är att man avgör från fall till fall vilka som ska dö.

En av de största vapenexportörerna från Israel är Rafael Advanced Defense Systems Ltd som under 2012 gjorde en vinst på 148 miljoner dollar. För att marknadsföra sin luftburna vapenteknologi hänvisar de till mer än 40 år av stridserfarenhet. Dessa har tagits fram med tanke på det israeliska försvarets egna behov men kan antas bli nya lönsamma exportprodukter, skriver Handelskammaren Sverige-Israel apropå de nya modellerna av precisionsvapen.

En av orsakerna till Israels framgångar som vapenexportör är att de ständigt utvecklar allt mer avancerade vapen som kan och har testats i skarpa lägen. På så sätt är det praktiskt att Gaza och Västbanken ligger nära till hands när Israel vill visa upp och testa nästa generations vapen- och stridsteknologi.

Bland de organisationer som kritiserat Israel finns bland annat Amnesty som menade att Israel, under kriget 2008-2009, sköt kvinnor och barn till döds på nära håll, barn som lekt på hustak och sjukvårdspersonal som vårdat skadade personer besköts med precisionsraketer. Även Human Rights Watch kritiserade Israel för att ha använt precisionsraketer mot civila.

2009 placerade sig Israel som världens sjätte största exportör av vapen. Nästan hälften av Israels vapenexport var radar, missiler och luftvärnsystem.

För samtidigt som ledare för stormakter officiellt tar, lagom mycket, avstånd från Israels ockupation och de övergrepp på civila som begås fascineras de på ett rent militärt plan av hur Israel använder markoffensiven som metod, hur de kontrollerar civilinvånare och hanterar terror och gerillastrider.

Israel säljer fortfarande vapen. Och inte bara vapen. En hel krigsupplevelse. Som världens länder köper tacksamt. Ingen annan krigsmakt kommer vilja fördöma metoderna i allt för stor utsträckning eftersom samtliga funderar intensivt över vilka av de nya drönarna, missilerna och markstrategierna också de kan använda.

Det här kriget påstås vara ett krig mot terrorism. Men det fungerar också som en varumärkespresentation. Ni vet, sådant som vanligtvis sker på mässor i form av animationer och simulatorsspel för att attrahera potentiella köpare. Den här gången sänds det live. Bomber som träffar levande kroppar och de kulor som penetrerar riktig hud visar på kraften i produkten. Sjukhus som rasar, barn som dör. För dig är det fasansfulla nyhetsbilder. För någon annan är det reklam.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se