Stäng
blog-header
februari 25, 2013
Hanna Gustafsson, bloggare

Hur gör man om man vill demonisera män? (ni vet vilka ni är)

Hur gör man om man vill demonisera män?

Svar: Man talar myndigt om för unga kvinnor att nu när de fått rättigheter (att leva ut sin sexualitet) så har de också skyyyyldigheter (att inte ”försätta sig själva i risksituationer” där de kan bli våldtagna). Och andra dumheter.

Man talar om hur det är alkoholintaget som ligger bakom våldtäkterna. Offrets alkoholintag, alltså.

Sup dig inte under bordet – råd till offren att inte dricka som en del i att tackla de ökade antalet anmälda våldtäkter på svenska färjor. Japp.

Sup dig inte under bordet – råd till offren att inte dricka som en del i att tackla de ökade antalet anmälda våldtäkter på svenska färjor. Japp.

Man förflyttar de förebyggande åtgärderna från de som våldtar till de som blir våldtagna, vilket i praktiken är detsamma som att säga att män – alla män – är potentiella våldtäktsmän som riskerar att väckas till liv så fort de ser en medvetslös tjej i minikjol. Människor som våldtar gör det för att de är våldtäktsmän, eller för att de aldrig fått lära sig att sex med människor som inte gett samtycke är ok så länge den andre inte gör aktivt motstånd eller så länge lagstiftningen inte definierar det som våldtäkt. Vilket naturligtvis är var de förebyggande åtgärderna bör ligga.

Man säger att våldtäkterna skulle minska om kvinnor bara undvek en massa saker när de befinner sig i sammanhang där det även existerar män; att inte klä sig på vissa sätt (om man inte redan bestämt sig för att ha alla typer av sex som finns med alla män), inte dricka sig berusade (om man inte redan bestämt sig för att ha alla typer av sex som finns med alla män), inte flörta (om man inte redan bestämt sig för att ha alla typer av sex som finns med alla män), inte hångla (om man inte redan bestämt sig för att ha alla typer av sex som finns med alla män), inte ha en blogg där de poserar på utmanande bilder (om man inte redan bestämt sig för att ha alla typer av sex som finns med alla män), eller gå hem med någon de just träffat för att ha sex (om man inte redan bestämt sig för att ha alla typer av sex som finns med alla män). Som om majoriteten av män på något sätt är biologiskt programmerade att förlora all sin medmänsklighet bara för att någon har en kort kjol och djup urringning. Eller, för den delen, för att någon går hem med dem för att ha sex och sedan ändrar sig.

Om någon tjej inte följer dessa förmaningar anser man sig ha all rätten att tala om för henne att hon bär del av ansvaret för sin egen våldtäkt.

Känd bloggare kommenterar Isabella Löwengrips berättelse om hur hon utsatts för ett sexuellt övergrepp.

Känd bloggare kommenterar Isabella Löwengrips berättelse om hur hon utsatts för ett sexuellt övergrepp.

Man anser att en samtyckeslag skulle innebära att fler män blev dömda för våldtäkt med hänvisning till att män som inte kan avgöra om en annan människa (som inte på något vis visar att hen vill ha sex) vill ha sex, inte kan förväntas kontrollera sig länge nog för att ta reda på det.

Man tränar pojkar in i en könsroll som säger att ”manlighet” är att alltid vara på jakt efter sex, inte på jakt efter sex med människor som vill ha sex.

Man klagar på att män ”demoniseras” som aggressiva, men inte på att enligt de traditionella könsrollerna definieras maskulinitet som aggressiv.

Man ser feminister som attackerar denna definition av maskulinitet som att de ”attackerar män.”

Man ser pojkar och män som omdefinierar denna definition av maskulinitet som att det pågår en ”feminisering” av män.

Man säger, helt oironiskt, att ”det är väl inte konstigare att kvinnor måste göra åtgärder för att skydda sig mot våldtäkt än att man skyddar sin cykel från att bli stulen genom att låsa den.” Utan att reflektera över vad skillnaden är.

Det är så man gör.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se