Stäng
blog-header
mars 23, 2016
Gustav Almestad, bloggare
Enda sättet att bli tagen på allvar? Foto: Francois Mori/AP/TT

Högklackat ger pondus, enligt textilretorikexpert

“Skor är A och O. Är du kvinna kan du gott undervisa i skor med klack. Då får du både lite höjd och pondus.”

Det är ett av råden från Lars Holmberg som listas i Universitetsläraren, medlemstidningen för Sveriges universitetslärarförbund, på ämnet hur en lärare klär sig som funderar på vilka signaler som sänds i föreläsningssalen.

Eftersom klädråd för en kvinna ska ”tas på allvar” lyckligtvis brukar möta motstånd i dag har det redan spridits ett varv i sociala medier och rört upp en hel del reaktioner. Klackrådet är förstås ett praktexempel på slentriansexism. Klackars tillskott av centimeter är liksom inte könsbundet, och alla män kan kan inte heller ha samma naturliga pondus som en textilretorikexpert.

Det är för sorgligt att kreativiteten inte ens räcker till att rekommendera klackar till alla, men verkshöjden på den här typen av råd överträffar ju sällan typen av snyggt formgivna handskakningsguider eller Riktiga Karlars Tvättråd som gärna sprids från diverse Reddit-forum och vidare ut på dina vänners Facebook-sida.

För det andra är ju en seriös analys av hur vi tolkar varandras klädsel egentligen alltid intressant, men enbart saboterad om det stannar vid slipsknutar, färganalys och folks fördomar.

En universitetslärare med forskarbakgrund borde kunna bjuda på mer problematisering. Men vill man turnera runt i TV och på blandade företagskickoffer med ett föredrag om klädernas språk kryddat med humor och vardagsbetraktelser, ja då brukar det förstås vara en nackdel att fråga vidare.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se