Stäng
blog-header
juni 14, 2013
Gustav Almestad, bloggare
Får man visa regnbågen över Moskva? Foto: Anna Trudolyubova

Hoten mot hbtq-rättigheter – i Ryssland, Uganda, och Sverige

Den obehagliga utvecklingen i Ryssland fortsatte som befarat i veckan då lagen som förbjuder ”propaganda för icke-traditionella sexuella relationer” enhälligt röstades igenom av ryska politiker, och nu bara har ett godkännande i överhuset kvar innan den skrivs på av Vladimir Putin och träder i kraft. Förbudet gör det inte bara olagligt att hålla prideparader utan också att ens påstå att heterosexuella relationer är likvärdiga homosexuella relationer. Samtidigt har två mord med homofoba hatbrottsmotiv nyligen skett i landet. Att någon rysk yttrandefrihet knappt är tal om har visat sig tidigare genom såväl lagstiftningen som gav domen mot Pussy Riot, och mer utomoparlamentariska plågor som hot och våld mot mot journalister.

Ryssland är inte den enda plats i Europa där homo- och transfobi ser ut att växa, med eller utan statliga steroiders hjälp. Det är knappast begränsat till Östeuropa heller. I bästa fall kommer stora homofobiska rörelsers framväxt i sällskap med positiva framsteg för hbtq-rättigheter, såsom i Frankrike, där Manif pour tous-homofoberna ändå knäpptes på näsan av landets nyinförda könsneutrala äktenskap. Det finns hur som helst goda skäl att vara vaksam mot hbtq-fientlighet och politiska bakslag, och det även på vår egen bakgård. Det är lätt att omsätta förfäran över de ryska förbuden i gammal rysskräck, och sedan torka pannan i lättnad över fina Sverige, men frågan är vad vi egentligen har att skryta med.

Jo, vi må ha avskaffat tvångssterilisering av transpersoner till slut, efter skamligt lång tid, men låt säga att förtrycket i Ryssland accelererar? Fler förbud, fler hatbrott, fler mord. Skulle vi då ha ett svenskt migrationsverk som tror på den som vill fly till Sverige? Med tanke på hur ugandiska homosexuella flyktingar avfärdas idag finns snarare skäl att skämmas än att pusta ut.

Det verkar finnas ambitioner hos Migrationsverket för att höja kompetensen på området, enligt uttalanden i DN:s reportage i helgen ska ingen skickas tillbaka med hänvisning till garderoben, men hittills har bara 5 av 58 ugandiska hbt-flyktingars ärenden i migrationsdomstolen bifallits. Det visar RFSL:s nya granskning av de senaste tre årens samtliga ärenden. Avslagen motiverades med fördomsfulla eller okunniga resonemang, och även ren misstro mot flyktingarnas sexualitet:

”I ett exempel, som redovisas i granskningen, säger migrationsdomstolen att det inte är sannolikt att en person skulle visa sin homosexuella läggning öppet på det sätt som beskrivits i asylansökan i ett land där homosexuella handlingar är kriminaliserade. Vidare menar domstolen att det inte är troligt att den asylsökande kunnat ha två förhållanden med två olika män utan att allmänheten skulle utsätta honom för några övergrepp.”

(Citat ur RFSL:s pressmeddelande)

Om det ens är fysiskt möjligt att bryta mot diktaturens lagar, så är inte förtrycket hårt nog att ge asylskäl, enligt den bilden domstolen ger uttryck för här. ”De svenska myndigheterna sätter upp en måttstock för hur en homosexuell bör bete sig i ett land där homosexualitet är kriminaliserat”, som rapportens författare Stig-Åke Petterson säger till DN (13/6 2013). Precis som Ryssland visar tendenser mot just nu är den politiska maktens förföljelse bara halva delen av hbtq-fientligt förtryck. Det är precis lika viktigt att uppmärksamma hur sedlighetsfixerade diktaturer också vänder folkopinionen mot det förbjudna beteendet, och gör därmed terrorn i vardagen lika oberäknelig som brutal.

– – –

RFSL:s hela rapport Hbt-flyktingar från Uganda finns att hämta som pdf.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se