Stäng
blog-header
oktober 18, 2016
Nikita Feiz, Bloggare
Foto: C8 / Via replay.c8.fr

Han tvingar sig på henne i direktsänd tv

Sexistisk TV har nått nya höjder. I helgen direktsände fransk TV ett 38 timmar långt program med ett parodiinslag som fått franska tv-tittare – och stora dela av internet – att rasa av ilska.

Det ”roliga inslaget” gick ut på att en manlig deltagare skulle rädda en kvinna vid namn Soraya som skulle föreställa Kim Kardashian West, fastbunden i ett badrum under ett pågående rån. En rekonstruktion av vad som hände i verkligheten bara veckor tidigare under modeveckan i Paris.


När den manliga TV-deltagaren lyckades frigöra Soraya uppmuntrades han att ge henne en kyss av programledaren. Soraya som spelade Kim Kardashian West sa dock tydligt nej och vände bort huvudet från honom, men programledaren uppmuntrade återigen TV-deltagaren att kyssa henne och säger att hon säkert ”egentligen menade ja”. Soraya håller dock fast vid sitt nej. Det slutar med att TV-deltagaren trots det böjer sig ner och kysser Soraya på brösten, eftersom hon vänt bort huvet. Hela studion bryter ut i skratt och programledaren vänder sig mot Soraya som ser obekväm ut och undrar varför hon sa nej.

Inslaget visar tydligt hur sexism och objektifiering av en kvinna resulterar i att hennes nej aldrig är ett nej. Hon blir objektet som mannen bestämmer över. Det räcker inte med att hon inte vill. Det är mannen som definierar hennes vilja. Hennes nej skrattas bort.

Ingen ifrågasätter varför programledaren inte respekterade Sorayas tydligt formulerade nej eller framför allt varför TV-deltagaren valde att tvinga sig på henne trots hennes uttalade och uppenbara motvilja. I stället är det Soraya som blir ifrågasatt och utskrattad.

TV-programmet har anmälts av minst 250 tittare som menar att programmet uppmuntrar till sexuella övergrepp och därmed bryter mot fransk lag. Det återstår att se om franska myndigheter tydligt tar ställning för att sexism inte har någon plats i samhället eller i tv och att ett nej måste vara ett nej.

Se det omtalade inslaget från TV-programmet här nedan:

//

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se