Stäng
blog-header
maj 9, 2013
Gustav Almestad, bloggare
Ökenråttans twitterpresentation

Håll dig nykter med kvinnohat

Nykterhetsrörelsen IOGT-NTO har bestämt sig för att bli mer synliga, och lanserar nu kampanjen ”Vinballen och Ökenråttan” som består av bland annat en tecknad serie och ett par twitterkonton som representerar de fiktiva huvudpersonerna. Dessa ska visa på alkoholens dåliga inflytande, men har redan i startgroparna snarare börjat stinka av kvinnohat.

Ökenråttans twitterpresentation

Ökenråttans twitterpresentation

Både twitterkontot och en presentation i magasinet Accent framställer ”Ökenråttan” som en klassisk bimbokarikatyr: ytlig och mest intresserad av att festa, ragga och spela yngre än hon är. Över trettio men klagar på grannens skrikande barn istället för att ha egna! Detta ska vi skrämmas av, tänka att ingen gör nykter. Att frispråkiga kvinnor är farligt, uppenbart satt ur spel av någon sorts drog.

Även den manliga karaktären ”Vinballen” framstår som dum i huvudet, men medan det i hans fall yttrar sig som svinande mot andra, leder Ökenråttans fylledumhet till att utsätta sig för fara, flörta okontrollerat, eller en förvandling till den riktiga kvinnohatsfavoriten: hycklande kvinnor som minsann tycker det är lugnt med tafs, om det är av en snygg kille.

oken3

oken2

Det hela påminner starkt om hur en kampanj mot langning i Örebro och Värmlands län spelade på rena hederstankar, med fokus på döttrars oskuld:

antilangning400

Att kampanjsajten Fylllivets test för hur mycket ”Ökenråtta” eller ”Vinballe” du är dessutom petar in klassföraktande karikatyrer som ”Älskling, hade det inte varit gott att tömma en bag-in-box till tacopajen?” bland svarsalternativen, får ett eko från 1800-talet att ljuda. Medelklassamhället som pekar ut och kontrollerar vad som anses vara lösaktiga kvinnor i arbetarklassen.

Det finns gott om samhälleliga och kroppsliga konsekvenser av alkoholkonsumtion att varna för, så praktisera för all del ”scared straight”-taktik i nykterhetsrörelsen. Men att skrämmas med bimbostereotyper är bara kvinnohat.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson, Nikita Feiz, Tanvir Mansur och Julia Cagan för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Julia Cagan
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se