Stäng
blog-header
maj 23, 2013
Nikita Feiz, Bloggare

Hur bra är din favoritfestival på jämställdhet?

Sommaren är snart här och för många betyder det musik, langos och festival. Du som hade hoppats på att snart få se din kvinnliga favoritartist på en scen nära dig, bör dock tänka om. Jämställdfestival.se har sammanställt statistisk över antalet kvinnliga respektive manliga artister som bokats på tio av Sveriges största festivalscener och det ser ut att bli ett enda stort killkalas.

Jämställdfestival.se startades för ett år sedan av Amanda Lindholm och Camilla Bergvall som var trötta på att festivalscenerna var så pass ojämställda. Droppen som fick bägaren att rinna över för Amanda var Emmabodafestivalens grundare och arrangör, Håkan Karlssons uttalande om jämställdsproblematiken:

”Emmabodafestival bara bokar bra artister. Nej, vi tänker inte på handikappade och krymplingar eller något annat. Vi bokar det vi tycker om och det som passar. Vi gör en fest för oss själva. Detta intresserar oss inte ett dugg. Ärligt talat, jag undrar vem det är som bryr sig egentligen. Det är inte vårt uppdrag att titta på sånt.”

Amanda och Camilla blev upprörd och ville göra någonting. De började leta efter andra som jobbade för en jämställd festivalscen men hittade inga och bestämde sig då för att själva starta jämställdfestival.se för att uppmärksamma frågan.

När vi ringer upp jämställdfestival.se får vi tag i Kristina, som berättar att responsen har varit positiv, många medier har använt sig av hemsidans statistik och på så sätt lyft frågan. Även de flesta arrangörer och artister med några få undantag, har varit positivt inställda till initiativet. Kristina berättar att de på jämställdfestival.se har blivit experter på att bemöta undanflykter från festivalarrangörer som försöker hävda att det inte finns kvinnliga artister eller att det skulle vara svårare att boka kvinnliga artister. Detta trots att några av Sverige mest ledande artister just nu är just kvinnor som exempelvis First Aid Kit, Icona Pop, Lykke Li, Laleh osv.

Bäst på kvinnliga bokningar är Music & Arts festival med 6 kvinnliga akter respektive 3 manliga och bland de sämsta är bland annat Peace & Love festivalen med 9 kvinnliga akter respektive 72 manliga akter. Sweden Rock med 3 kvinnliga akter respektive 80 manliga akter och Bråvalla med 9 kvinnliga akter respektive 61 manliga akter. Bråvalla som är en av de festivalerna som hamnar i botten gällande att ha en jämställd festivalscen är en ny musikfestival som från och med i år hålls i Norrköping. Det är synd att nystartade festivaler som har möjlighet att tänka nytt och innovativt istället väljer att gå på samma linje som alla tidigare festivaler och bokar majoriteten manliga akter.

Att festivaler inte bokar kvinnliga artister är ett demokratiproblem menar Kristina. Det leder till färre kvinnliga förebilder vilket i sin tur leder till färre tjejer som vill börjar med musik. Det blir en ond cirkel som måste brytas. Kristina berättar att det under melodifestivalen var många föräldrar som var oroliga och som skrev på twitter att deras döttrar hade undrat om killar var bättre på musik på grund av att det var så få kvinnliga artister som gick vidare. Samma problematik finns på festivaler. Om bara en viss homogen grupp finns representerade kan det leda till föreställningar om att det endast är den gruppen som har tillåtelse att hålla på med musik och så är det ju självklart inte.

Jämställdfesitval.se tror på att alla kan vara med och bidra till en mer jämställd festivalscen. Kristina menar att något så enkelt som att gå in på festivalernas hemsidor, trycka på och önska fler kvinnliga artister kan bidra till förändring. Detta borde intressera och beröra många, för musik är till för oss alla.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se