Stäng
blog-header
september 7, 2013
Kawa Zolfagary, bloggare

Genustrean

Nu presenterar vi ett nytt koncept på Genusfolket. Från och med nu kommer vi att varje lördag lista tre intressanta länkar, videoklipp, bilder eller annat från veckan som gått. Det är kanske händelser som inte varit tillräckligt stora för att få egna inlägg, eller så har vi inte haft en egen vinkel på dem men tycker de är värda att spridas ändå. Här kommer första Genustrean.

 

1. Fångad i Vänzonen

Poeten Dylan Garity tar med oss på en resa till ”The Friendzone”, vänzonen. Det är ett koncept som fort blivit populärt på nätet. I korta drag kan det beskrivas såhär: En kille gillar en tjej, tjejen vill inte vara mer än vänner, killen känner då att han inte får det han har rätt till eftersom han är en sån snäll vän och känner att han blivit fångad i vänzonen av tjejen. Dylans resa genom vänzonen slutar någonstans väldigt oväntat.

2. Vi är inte emot Göran Hägg

SVT uppmärksammade att det enbart var kvinnliga ministrar som vinkade farväl till USA:s president. Göran Hägg som satt i morgonsoffan hos SVT kommenterade det såhär:

Det visar väl hur enormt betydelselöst det här besöket var, att man bara skickade kvinnliga ministrar. Det brukar vara så i sådana lägen.

Man kan undra på vilket sätt det blir betydelselöst på grund av ministrarnas kön, borde inte deras roller i regeringen väga tyngre? Uttalandet fick kritik men Hägg försvarade sig och sa att han inte var emot kvinnliga ministrar. Härligt att höra, är det några mer saker som resten av Sverige fattade var okej för cirka 60 år sedan som Göran Hägg inte är emot nu? Han kanske ska visa att han inte är emot kvinnliga ministrar genom att sluta förminska dem.

3. Nääk ger ursäääkt

Häromdagen anmälde Lisa Rydje en låt från 2007 av artistduon Näääk & Nimo för att innehålla uppmaningar till våld mot kvinnor. Responsen hon fick – främst av män berättar hon för Nyheter24  – handlade om att hon borde lägga sin tid på viktigare saker och att en anmälan inte skulle förändra något. Och där hade historien också mycket väl kunnat sluta om det inte var för en person – nämligen artisten bakom låten själv.

På sin Facebooksida skrev Matar ”Näääk” Samba en ursäkt, förklarade varför han skrev låten, samt meddelande att han tänker ta bort låten från Spotify och Itunes. Genusfolket gillar raka, ärliga ursäkter utan omsvep, som dessutom följs upp av konkreta handlingar.

Det är så man gör.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se