Stäng
blog-header
oktober 26, 2013
Gustav Almestad, bloggare
Visste Du att om Du inte äter tjuryoghurt varje dag, så kommer arla-tjuren och stångar Dig i huvudet eller ibland magen. Foto: Luis Mari Ibaez/AP/Scanpix

Genustrean 8: #reklamera, tjuryoghurt och forskare som sätter ned foten

Helgen är här, och vi bjuder som vanligt på en genustrea med snabba tips, skratt och kommentarer om veckans nyheter.

1. Dags att reklamera

Sveriges Kvinnolobby lanserade i veckan en kampanj för att motverka sexistisk reklam. Konceptet är enkelt: den som ser en sexistisk reklam kan fotografera och mejla bilden till kvinnolobbyn, eller använda hashtaggen #reklamera i sociala medier, så tar de hand om anmälan till Reklamombudsmannen och kontaktar företaget bakom med en reklamering av reklamen.

Visst låter det skönt att någon vill ta hand om grovarbetet när vi upprörs av sexism i vardagen! Även om det inte leder till fler fällda annonser så kommer kampanjen säkert belysa frågan ett bra tag. En debattartikel i Aftonbladet förklarar mer om kampanjen.

2. Mansyoghurt är bull

På tal om reklam. Sällan blir det mer tydligt hur inrutad all marknadsföring är i ett könsstereotypa mönster som när produkter ska nylanseras mot en könad målgrupp. Senaste exemplet är försöket att lägga på töntiga machosklyschor för att sälja vanlig yoghurt till män. Inget blir väl mer pinsamt än det floppade mansnagellacket ”AlphaNail” från häromåret, men ”Protein Yoghurt” kommer bra nära med sin dubbeltydiga tjursilhuett.

Här kan du höra Stephen Colbert raljera lite över tjurmjölken.

3. Forskaren säger ifrån

Genusfolket har tidigare skrivit om studien av utsatthet för våld i relationer som felaktigt spreds i media som en rapport om att män är värst utsatta för våldet. Nu har professor Gunilla Krantz, som är en av forskarna bakom studien, gått ut med kritik mot snedvridningen och påtalar ungefär samma problem som vi belyste. Med tanke på hur många undersökningar och forskningsrapporter som förenklas och missförstås bortom all rimlighet när de når media är det uppfriskande med en forskare som ryter ifrån. Tråkigt värre att SVT Nyheter försöker framställa protesten som något slags försök att tysta ned resultaten, när det faktiskt handlar om att vägra ställa upp i debatter på falska premisser.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se