Stäng
blog-header
oktober 19, 2013
Hanna Gustafsson, bloggare
FOTO: JOHAN ENGMAN / SCANPIX Foto: FORO: JOHAN ENGMAN / SCANPIX

Genustrean 7: Özz, skrikfeminister och det viktigaste du kommer läsa idag

Lördag, Genustrea! Det är bra att ha lovat att skriva inlägg varje lördag morgon. Builds character, that.

Anyway, här är veckans lista:

1. En kopia av en kopia av en kopia

En krönika i UNT kritiserade häromdagen ”skrikfeministerna” för att i sin tur kritisera objektifiering.

”Jag tänker ofta på den gången då min väninna hade bjudit en kille på dejt och öppnade dörren iförd endast röda spetsunderkläder. Vi väninnor tyckte ju så klart att det var en underbar story. Inte en enda av oss poängterade objektifieringen av kvinnokroppen.”

Krönikören fortsätter:

”Jag tycker det är sorgligt att skrikfeministerna gjort kvinnokroppen ful, något vi ska dölja i vårt liv som kvinna. Jag tycker du ska visa brösten om du vill, sätt på en man för hans kropps skull, gå innan frukost.”

Den här typen av krönika om hur feminister ”hatar nakenhet” har dykt upp ungefär en gång i månaden sedan, för att uttrycka sig i vetenskapliga termer, dinosauriernas tid. Dessa texter är alltid en karbonkopia av varandra, varje argument är exakt samma år efter år efter år. Det absolut tristaste med dem är att de inte ser skillnaden på att visa sig naken för sin dejt och att posera topless på en blogg.

Jag säger inte att det ena är automatiskt förkastligt. Det kräver en mycket längre feministisk analys, en jag inte har plats med här. Vad jag säger är att den länkade krönikan, liksom många före den, blandar ihop dessa två olika aspekter i en mash-up som gör ingen glad.

När kvinnor inte längre ser skillnaden på att visa sig naken för att ha sex och att visa sig naken för att kvinnokroppen säljer, har det gått långt.

2. ”I want them to feel like me”

”I want them to feel like I know them better than anyone ever could because I was there, I know what they look like when they rape someone. I want them to feel like I’m inside them, all the time, mocking them for every failure, panic attack and sick day.”

”Ni som har upplevt sexuella övergrepp, vad skulle ni önska att era förövare fick för straff?” var en fråga som nyligen ställdes på Reddit. Ett av svaren som postades på sidan kommer vara det viktigaste du kommer läsa idag.

3. ÖZZ!

Så. Detta hände.

För att sammanfatta så är fredagens ”Skavlan” där Özz Nûjen var gäst 58.33 minuter långt. I Sverige. I Norge är programmet 57.15 minuter. Vad som hände under den 1.18 minuten är att Özz var awesome.

Özz Nûjen: ”Till exempel vill man massdeportera romer från Norge. Och det är både Höyre och Fremskrittspartiet. Om det inte är rasism, vad är då rasism?”
Jens Stoltenberg: *pratar om att det är skillnad på rasism och rasism eftersom rasism är förbjudet vilket inte rasism är*
Skavlan: *påpekar att Fremskrittspartiet inte är där och kan försvara sig*
Özz: ”Ja, det vet jag men det är också många som jag som inte heller är där och kan försvara sig när Fremskritts­partiet pratar.”

För att inte göra Fremskrittspartiet ledsna och, misstänker man, i ett ögonblick av att ha glömt bort att Internet existerar, klipptes denna ordväxling ut ur programmet.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se