Stäng
blog-header
oktober 12, 2013
Kawa Zolfagary, bloggare
Foto: Frank Micelotta/AP

Genustrean 6: Chris Brown, Miley hjärta Sinead och E-Type

Ny lördag, ny Genustrea! Som ni ser så är veckans tema kändisar. Här är listan:

 

1. Sexdebut eller våldtäkt

I en intervju skryter artisten Chris Brown om att han låg med en äldre kvinna när han var 8 år gammal. Man kan fundera över vilken kapacitet en 8-åring har att ge sitt medgivande till samlag. I lagens ögon är det utan tvekan en våldtäkt det rör sig om, men ingenstans verkar han förstå att det är vad han har utsatts för. Det är den manliga könsrollen och samhällsstrukturer som ligger bakom problemet. Olivia A. Cole förklarar det väldigt tydligt i ett inlägg på sin blogg.

The same poisonous system that tells women they are rape-able tells men that they are not.

2. Miley <3 Sinead

Månadens kändisfight har stått mellan Miley Cyrus och Sinead O’Connor. De har turats om att ge sig på varandra, en del av det har vi skrivit om här på Genusfolket. Men nu har vi fått nog av bråket och tycker att alla ska fatta varandras händer och sjunga ”We shall overcome”. Eller kanske en bättre låt.

3. E-Type är inte trovärdig

När Jenny Bengtsson, ordförande för Hotell- och Restaurangfacket i Stockholm, granskade kändiskrogarna upptäckte hon att E-Types krog saknade kollektivavtal. Hon kritiserade detta vilket fick medeltidsfantasten E-Type att demonstrera lite goa gamla härskartekniker och framförallt en kvinnosyn från medeltiden. Han kallade Jenny Bengtsson för ”lilla tjejen” och ”primadonnan”, något en manlig facklig representant knappast skulle få höra. Vårt råd till E-Type är att han skaffar sig ett kollektivavtal illa kvickt för nu har folk börjat bojkotta hans restaurang. Så om han inte vill att hans restaurang ska bli lika opopulär som eurodiscon är det dags att fixa schysta villkor.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se