Stäng
blog-header
september 28, 2013
My Vingren, bloggare
Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX

Genustrean 4: Könskrigshyllning, manssatsning och Bianca Kronlöf

Större delen av redaktionen för Genusfolket befinner sig just nu på bokmässan i Göteborg. Om ni ser Gustav, Hanna eller Kawa – ge dem en kram eller åtminstone en high five.

Här kommer veckans genustrea. Tips, hyllningar och hederligt gnäll över tre korta nyheter från veckan som gått.

1. Gubbjournalistik och könskriget

Tidskriften för grävande journalistik, Scoop, har listat de 25 bästa grävjobben i Sverige. Förutom Ebbe Carlsson-affären, Egyptenavvisningarna och Uppdrag Gransknings reportage om rasism i valstugorna har på något märkligt vis Könskriget av Evin Rubar lyckats norpa åt sig placering tio. Motivering? Att vi inte kommer glömma att ”män är djur”, att reportaget blev anmäld 174 gånger till granskningsnämnden och att delar av programmet fälldes för partiskhet. Genusfolket föreslår att Scoop tänker igenom den motiveringen en gång till.

Samtidigt kan de fundera över att döpa om listan över de 25 bästa grävande journalisterna till ”de 25 bästa gubbjournalisterna”. Har du tips på kvinnliga eller icke-könade undersökande journalister? Vi sammanställer listan!

Mejla dina tips till my.vingren (a) politism.se.

2. 30 miljoner ska få män att läsa böcker

Jimmie Åkessons version av ”Sune och tjejhatarligan” har precis har släppts. Regerigen bestämmer sig genast för att satsa 30 miljoner på mäns läsande. En slump?

Alla som någonsin har gått en skrivarkurs på valfri folkhögskola vet att för att kunna skriva måste du läsa. Enligt statistiska centralbyrån läser män knappt hälften så mycket som kvinnor. Eftersom män har högre lön, chefspostioner och som aldrig förr förverkligar pojkdrömmen om att bli nästa Ulf Lundell blir mäns bristande intresse för litteratur ett demokratiproblem. Hoppas det finns planer på att satsa 30 miljoner på att inspirera män att börja diska också.

OBS! Vi gillar satsningen. På riktigt.

3. Bianca Kronlöf – äntligen officiellt geniförklarad

Skådespelerska, komikern, konstnären och numera: officiellt geni. I veckan meddelade Doris Film att Årets Dorisgeni går till vår favoritmänniska Bianca Kronlöf. Genusfolket har förstås vetat att Bianca är ett geni sedan första youtube-klippet med Snubben. Men vi blir alltid lika glada när resten av världen fattar grejen.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se