Stäng
blog-header
mars 30, 2014
Kawa Zolfagary, bloggare
EU-Parlamentet, där ingen kan höra dig rösta? Foto: Maja Suslin/TT

Genustrean 17: Våldtäktshumor, KD i EU och våldsamma unga män

Då och då dyker den mystiska Genustrean upp. Denna vecka bjuder vi på ett mycket rörande och viktigt budskap om våldtäktshumor, en inblick i hur KD röstar i EU-parlamentet samt hur ungas våld ursäktas.

1. Varför våldtäktshumor är lustigt

Jag vill inte berätta för mycket om denna video utan tycker den är bäst om man får uppleva den rakt på. Varning för referenser till sexuella övergrepp. Efteråt kan ni läsa det vi skrivit tidigare om ämnet.

2. Kristdemokraten Alf Svensson röstar mot kvinnorna

ETC har gjort en granskning av hur Alf Svensson röstar i EU-parlamentet och det ser inte särskilt bra ut. Han har bland annat röstat emot både lagstadgad föräldraförsäkring och fri abort. Det är en bra påminnelse om att våra politiker, om ni ursäktar språket, flippar skiten när de hamnar i EU jämfört med hur de är här hemma. De röstar mer ideologiskt och visar sina sanna färger när de tror att de inte kommer stå till svars.

3. Våld från unga ursäktas

Det är dubbelt så vanligt att unga män brukar våld i nära relationer som att vuxna män gör det. Det uppmärksammas i utredningen Män och jämställdhet. Enligt Lucas Gottzén, docent i socialt arbete vid Linköpings universitet och medverkande i utredningen, är det något som sällan pratas om. Det är också en verklighet som går emot ungas egna föreställningar. Ungdomars bild av ”kvinnomisshandlaren” som dyker upp i hans intervjustudie är en vuxen man, och bilden av våldet är att det pågår i långa stabila relationer. På så vis utesluts våldshandlingar i kortare relationer i ungdomsåren ur förståelsen av relationsvåld.

Det är inte bara hos unga denna bild förekommer, och hur vuxenvärlden definierar våld är betydelsefullt. Där sätter sociologen Peter Söderström fingret på något viktigt: ”Skolan är den plats där det begås mest kriminaliserade våldshandlingar, men vi pratar om det som mobbing. Här börjar beteendet hur pojkar behandlar flickor.

Försök att klassificera våld till olika företeelser kan alltså snarare grumla sambanden. Tur att forskning finns.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se