Stäng
blog-header
december 14, 2013
Gustav Almestad, bloggare
Författaren Adichie gästar Beyoncé Foto: Sunday Alamba/AP/TT

Genustrean 14: Buskisfällan, indiskt bakslag och en ideologisk artist

Det är helg och Genustrean är tillbaka med tre snabba kommentarer om händelser i veckan.

 

1. Ofredande är inte harmlös onani

I oktober berättades i flera tidningar om en man som ertappats med att onanera på högskolebiblioteket i Jönköping, något som följdes upp med artiklar om hur Facebook-grupper bildats till stöd för mannen och ”rätten att onanera”. En krönika av Nils Wadström i Jönköpings-Posten som publicerades i veckan, i samband med att åtal väckts, visar dock en betydligt allvarligare bild än den glada buskisvinkeln som tidigare spritts. Wadström har nämligen läst på istället för att flabba och sett ett uppenbart fall av ofredande, vilket också åtalet gäller.

Den kvinna som i media tidigare bara sagts ha upptäckt mannen var nämligen i själva verket en direkt måltavla, medvetet uppsökt av mannen, som alltså knappast var ute efter att få en stund för sig själv. Berättelsen från kvinnan själv beskriver en sorgligt vanlig bild av subtil förföljelse som växer till eskalerande trakasserier. Vi må leva i en kultur som fnissar åt runken, men det är aldrig något lustigt att använda en annan människas utsatthet som upphetsning.

2. Oroande bakslag för hbtq-rättigheter i Indien

Indien har nu blivit ännu en plats i världen där hbtq-rättigheter slås tillbaka med aktivt institutionellt förtryck. En dom i högsta domstolen i veckan får effekten att sex mellan personer av samma kön blir olagligt och kan bestraffas med upp till tio år i fängelse. Lagen, som kallas ”section 377” och är en 153 år gammal rest från kolonialtiden, ogillades så sent som 2009 men är alltså redan åter aktuell. Domslutet har beskrivits som överraskande i många medier, och protesterna har varit stora såväl inom landet som internationellt. Protestlistor finns redan uppe för den som vill engagera sig härifrån Sverige.

Även om det ser betydligt bättre ut vad gäller attityder till hbtq-rättigheter i Indien än för bara drygt tio år sedan ska detta bakslag verkligen inte underskattas. Det är inte ens nödvändigt för lagar som dessa att användas i praktiken för att de ska kunna skapa stor otrygghet genom exempelvis utpressningssituationer. Det ger stor utsatthet att få sitt hela liv förpassat till undre världen.

3. Beyoncé-feminismen tar tydlig form

På den glada sidan kan vi meddela, för den som inte redan hört det, att Beyoncé överraskningssläppt en ny skiva där hon med låten Flawless tar ytterligare ett kliv mot explicit feminism. Mitt i låten samplas nämligen ett tal av författaren Chimamanda Ngozi Adichie från tidigare i år, vilket handlar om varför alla borde vara feminister. Flawless är även utan talet en klassisk empowerment-dänga med stor potential att bli en hit, men med talet insprängt får textraderna en kontext som gör dem betydligt starkare politiskt än de annars varit. Att det faktiskt funnits en debatt om huruvida Beyoncé är feminist nog känns nu riktigt märkligt. En artist är förstås en artist i första hand, inte ideolog, men när världens största artist tar ställning ger det garanterad effekt. Bey borde egentligen inte behöva påtala att hon inte bara är ”his little wife”, men det verkar tyvärr vara det som krävs för en svart kvinnlig R&B-artist idag. Förhoppningsvis kommer den nu influerade generationen att slippa det.

Adichies tal, som bland annat kritiserar hinder för kvinnors sexualitet och synar normer om kvinnlig rivalitet, kan ses i sin helhet på Youtube. Hennes senaste roman Americanah är för övrigt en av årets bästa, högrelevant för både antirasister och feminister.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se