Stäng
blog-header
mars 7, 2014
Nikita Feiz, Bloggare
Foto: Björn Larsson Ask / SvD / TT

Genusfolkets bästa tips på hur du firar den 8 mars!

Om någon lyckats undkomma vad det är för dag imorgon så är det wait for it, wait for it… den internationella kvinnodagen!! Vi på Genusfolket bad er i veckan att skicka in era bästa tips på vad man kan göra, evenemang man kan delta på och frågor som är viktiga att lyfta. Vi fick in massor med bra förslag och har nu sammanställt det till ett gott smörgåsbord för er, fritt att plocka ifrån! Vi önskar en aktivitetsfylld internationella kvinnodag från oss alla på Genusfolket, till er alla!

”Arbetsmuseum bjuder in till heldag  med fokus på feminism”
Arbetets museum i Norrköping som är en nyskapande mötesplats för samtal om människors arbete, liv och villkor bjuder den 8 mars in till demonstration, föreläsning om maktrelationer och hedersvåld, feministisk musikal och fest i Laxholmskällaren med Hallongrottans vänner och Unga feminister som DJ:s hela kvällen lång.

Var: Laxholmen, Norrköping
När: 12:00 – 00:00
Läs mer här: http://www.arbetetsmuseum.se/index.php?option=com_content&view=article&id=1355%3A8-mars&catid=308%3Aaktuellt

”Demostrera för lika lön, för systerskap och för rätten till våra kroppar”
8-marskommittén demonstrerar för rätten till lika lön, för ett gränslöst systerskap och för rätten till våra kroppar. Några av talarna på demonstrationen är bland annat Rosanna Dinamarca, riksdagsledamot för Vänsterpartiet och Anna, kvinnorättsaktivist från Ceni som är en kurdiska kvinnors fredsbyrå. Även artister från Femtastic kommer vara på plats och uppträda!

Var: Mariatorget, Stockholm
När: 18:00
Läs mer här: https://www.facebook.com/events/1406933532896774/

”F! Bjuder in till tårtkalas för att fira det feministiska genombrottet”
Det här blir antagligen det största tårtkalaset du någonsin varit med om. Feministiskt inisiativ firar det feministiska genombrottet genom att uppmana dig till att baka tårta, ta med och bjuda dina vänner samtidigt som du kan lyssna på  F!s talespersoner Sissela Nordling Blanco och Gudrun Schyman.

Var: Nytorget, Stockholm
När: kl 15:00
Läs mer här: https://www.facebook.com/events/1465875520291272/

”Manifestation mot att efter kl. 15:53 jobbar kvinnor gratis. Varje dag.”
Från 15:00 och framåt hålls en manifestation på Sergels Torg för jämställda löner. Kom och lyssna på tal av företrädare för Sveriges Kvinnolobby samt Stefan Löfven, partiordförande i Socialdemokraterna. Det bjuds på musik, kaffe och lönekakor.

Var: Sergels torg, Stockholm
När: 15:00
Läs mer här: https://www.facebook.com/events/247579178752995/?ref_newsfeed_story_type=regular

”F! Uppsala uppmärksammar rätten till fri abort den 8 mars”
F! Uppsala vill uppmärksamma de länder i det moderna Europa som fortfarande inskränker kvinnas rätt till sin egen kropp och fri abort. Därför anordnas under dagen en demonstration och flera aktiviteter däribland tipsrunda samt skrivarstuga där man kan skriva hälsningar till politiska ledare runt om i Europa.

När: 13:00-14:00
Var: Stora torget, Uppsala
Läs mer här: https://www.facebook.com/events/488096587961572/

”Fira den internationella kvinnodagen med BANG”
Den feministiska tidskriften BANG håller i en rad aktiviteter under dagen på kulturhuset som att se film, lyssna till samtal, gör din egen banderoll till demonstrationen, kolla in scenkonst samt lyssna på lesbiska berättelser. Det hela avslutas med en feministisk fest du sent kommer glömma på Debaser.

När: 11:30 och framåt
Var: Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm
Läs mer här: http://bang.se/artiklar/extramaterial/fira-8-mars-med-bang-2014-02-21

”Demostration: rättsväsendet är till för mig; ett nej är ett nej.”
Tjejjouren Ronja och Unga Feminister Västerås anordnat en demonstration för att uppmärksamma attityden som finns kring sexualbrott i dagens rättsväsende. Grymma talare har bjudits in och innan demonstrationen finns det möjlighet att tillverka plakat och pins.

Var: 12:00 framåt
När: Västerås
Läs mer här: https://www.facebook.com/events/458169447645377/

”Nyfiken på kvinnans historia?”
På Historisa museet går det att fira den internationella kvinnodagen genom att få en specialvisning på teamat kvinnor ur historien och kvinnor på museet. Turen ges under speciella tider så kolla in hemsidan för mer information.

Var: Historiska museet, Narvavägen 13, Stockholm
När: Se hemsida för mer info
Läs mer här: http://www.historiska.se/misc/gemensam/kalender/2014/14-03-08-Internationella/

”Har du någonsin velat träffa en kvinnlig nobelpristagare i fred? Nu har du chansen!”
Fredspristagaren Tawakkul Karman besöker nobelmuseet och talar om kvinnors rättigheter. Föredraget hålls på arabiska och tolkas till svenska. Platser måste bokas i förväg! Även en rad andra aktiviteter hålls under dagen på nobelmuseet som exempelvis Drop-in skrivstuga för att skriva fler artiklar på Wikipedia om kvinnliga nobelpristagare.

Var: Nobelmuseet, Stockholm
När: 11:00-16:00
Läs mer här: https://www.facebook.com/events/294650410683207/?fref=ts

”Wall of Femme”
Illustratören Christina Heitmanns utställning som är en hyllning till modiga kvinnor som stridit för att göra världen till en bättre plats för andra kvinnor kan ses Folkbaren i Hornstull. Wall of Femme lyfter fram kvinnor som utmanat sociala normer, vågat vara annorlunda och kämpat för kvinnors rättigheter över hela världen. På hennes hemsida ges ett smakprov på illustrationerna.

Var: Hornsgatan 72
När: 8 mars – 6 april 2014
Läs mer här: http://www.heitmannillustrator.se/news

”Kommunal Stockholms län uppmärksammar internationella Kvinnodagen”
Kommunal Stockholms län startat valarbetet med att kräva bättre villkor och löner för kvinnorna som bär upp Sveriges välfärd. Var med och påverka du med.

När: 12:00-13:30
Var: Kista äldreboende, Kista org 7

” Åttondemarsnätverket bjuder in till feministisk heldag på fryhuset”
Åttondemarsnätverket har anordnat en heldag på fryshuset kring teamat ”dags för handling”. Flera ideella organisationer är på plats däribland Plan Sveriges ungdomsgrupper som kommer hålla i en visning av filmen ”Girl Rising”. Även jämställdhetsministern Maria Arnholm kommer delta samt Margareta Winberg, Ida Östensson från Crossing Borders och FATTA. Vill du göra något konkret? Kan du delta i speakers corner eller i något av de många workshopsen som kommer hållas under dagen.

Var: Fryshuset, Stockholm
När: 12:00-20:00
Läs mer här: https://www.facebook.com/events/206690746194145/?previousaction=join&source=1

”Fira 8 mars i Helsingborg”
I Helsingborg ordnas aktiviteter hela dagen i Folkets Hus och med fokus på mäns våld mot kvinnor och införandet av en samtyckeslagstiftning. Även författaren och debattören Nina Björk kommer till Helsingborg på internationella kvinnodagen. Hon släppte år 2013 boken ”Lyckliga i alla sina dagar” som fick ett stort genomslag. Nina Björk kommer att föreläsa kring feminismen och kopplingen mellan kvinnokamp och klasskamp.

När: 11:00-17:00
Var: Folkets hus, Södergatan 65, Helsingborg

”Göteborgs universitet bjuder in till seminarier med fokus på genus”
Göteborgs universitet anordnat en rad seminarium under dagen med nio kvinnliga forskare, och doktorander. Några av titlarna på seminarierna är:” Hen/hon/han – vad betyder genus i språket och vem bestämmer?” Och ”Supervalåret 2014 – är det relevant med ett könsperspektiv?

Var: Erik Dahlbergsgatan 11B, Göteborg
När: 10:00 – 15:00
Läs mer här: http://gu.se/forskning/Forskning-pagar/Evenemang/8-mars/program-8-mars-2014/

”Ett 8 mars tips till våra internationella läsare som råkar befinna sig i London”
Ett tips till Internationella kvinnodagen om man råkar vara i London just då är att besöka universitet SOAS event som heter Gender Matters Too. Ett gäng Genusfolket läsare har anordnat en konferens med talare som kommer prata om Black Feminism, Islamic Feminism och transfobi inom feminism.

Var: Thornhaugh Street, Russell Square, London
När: 13:00
Läs mer här: https://www.facebook.com/events/430728213726478/

Listan fylls på kontinuerligt!

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se