Stäng
blog-header
december 15, 2015
Hanna Gustafsson, bloggare
Anne Ramberg. Foto: Ingvar Karmhed/TT

Genusfolkets årskrönika 2015

Låt oss kalla en spade för en spade: Året 2015 var politiskt och på många andra sätt ett jävla skitår.

Jordbävning i Nepal. Tysk självmordspilot i Alperna som tog med sig 150 livrädda människor och barn. 148 studenter ihjälskjutna på Garissa University College in Kenya. En rasistisk terrorist attackerar en skola i Trollhättan. En rasistisk terrorist skjuter ihjäl nio personer i en kyrka i Charleston i USA, på grund av deras hudfärg. Och så terrorattackerna i Paris – både i januari och nyss, i november.

Det visade sig också en gång för alla att politikernas fina ord om mänskliga rättigheter bara gäller när människor, och treåriga barn iklädda röda tröjor som aldrig upplevt något annat än krig, inte som mest behöver dem.

Svenska historieböcker för skolan visade sig ha fler nazister än kvinnor i sig. Borgerliga skribenter ”lyfte frågan” hur det faktum att fattiga människor får vistas på våra gator påverkar den svenska turistnäringen (kräks). Storbritannien blev nästa land att gå om oss och införa en tydlig lag mot hämndporr, medan Sverige fortfarande saknar en sådan.

Svenska ledarskribenter drog ut med högafflar och facklor i gemensam och förvirrad attack mot det marginella fenomenet triggervarningar. Högern införde förbud mot humor på twitter med the cunning use of medvetna missförstånd. Och svenska medier gick glatt samman för att hänga ut en oskyldig 22-årig asylsökande som IS-terrorist med namn och bild, vilket torde ligga inom kategorin ”det värsta du kan utsätta en annan människa för.” Och så ovanpå allt detta: Donald Trump.

Men på pluskontot över 2015 finns en och annan ljuspunkt.

Justin Trudeau. Amandla Stenberg. Första valet i Saudiarabien där kvinnor kan rösta och väljas. Viola Davis tacktal när hon som första svarta kvinna någonsin vann en Emmy för bästa huvudroll i TV-drama. NASA upptäckte en ny jord som vi visserligen inte kan åka till men som innebär att drömmen om en värld där SD inte skulle kunna uppmana till utomparlamentariska attacker mot flyktingar och ändå få 20 procent av rösterna lever vidare.

”The only thing that separates women of color from anyone else is opportunity. You cannot win an Emmy for roles that are simply not there.”
–Viola Davis tacktal på Emmy-galan 2015

Monica Lewinsky gjorde upp med misogynister och feminister från förr och jag var säkert inte den enda av de som var med under Lewinskyskandalen som fick mig en tankeställare. Och generalsekreteraren för Sveriges Advokatsamfund, såväl som Svenska Kyrkan, visade sig ge zero fucks till alla högljudda motståndare och stod tålmodigt fast vid upprätthållandet av mänskliga rättigheter – även när det blåser.

Hur ska man då sammanfatta detta år? Med gifs, såklart. För alltid retar det någon upp-puffad twittrare, vilket jag lever för att göra.

Alltså. En bitter sammanfattning över skitåret 2015:

Känslan av att vara vänstersosse

tumblrmhzvc0I2Gg1r0wybyo1500

Känslan av att vara vänstersosse när någon frågar vad du gör på din fritid

tumblr_m300s4VaSm1rnvwt1

När GP:s ledarsida presenterade sommarens gästkrönikörer

tumblrn1nk9tpmMU1rfdba4o1500

När en av GP:s ledarsidas gästkrönikörer visade sig hylla en tokrasistisk sida som bland annat vill starta krig mot Dagens Nyheter.

potter

När Zara Larsson skrev på sin blogg att hon är en feminazi som vill att alla män ska dö en plågsam död och det visade sig att högerdudes behövde ett avancerat hjälpmedel för att förstå texten.

sarcasm1

Vad de flesta av oss inser att strukturell rasism handlar om.

rasism1

Vad borgerliga ledarsidor tror att det handlar om.

tumblrm8ne7tttDM1rzisk8o1500

Danmark.

writer-grrrr1

Alla som valde att använda sin plats i universum detta år till att slåss mot, håna samt misstänkliggöra FN:s definition av ”barn”.

tumblr_ls0y79pJ5R1qcdov9o1_500

När högertwitter fortfarande inte kommit över ”smartaste bästa tjejgänget”.

emo1

Det enda sättet att inte gynna SD, enligt borgerliga debattörer.

gynna

Känslan när manliga komiker upprört förklarar för dig att kritik av deras ”provocerande” skämt från 50-talet är detsamma som att förbjuda deras yttrandefrihet.

c3ae8ce65994788dfec22def22b61452

Hur de övriga i Genusfolket reagerade när du sa att du tänkte skriva ett inlägg om kvinnohatet i Gamergate.

this-is-a-terrible-plan

Känslan av att logga in på mailen dagen efter du skrivit ett inlägg om kvinnohatet i Gamergate.

cat

När ännu en krönikör skrivit ännu ett tröttsamt inlägg om hur ”normkritik” kommer leda till samhällets kollaps och redaktörerna undrar vem av er som som vill svara denna gång

lab1

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se