Stäng
blog-header
januari 25, 2013
Gästskribent, -
Foto: Katie Tegtmeyer

Gästblogg: Varför kan vi inte prata om det?

Foto: Katie Tegtmeyer

Foto: Katie Tegtmeyer

På ett Facebook event som gäller en demonstration mot mäns våld mot kvinnor världen över skriver någon: ”Jag kommer att komma på en sådan här manifestation när den gäller våld mot alla människor, allt våld är lika hemskt och inte bara kvinnor drabbas av våld.

Den formuleringen gör mig så outsägligt trött, för det är inte direkt första gången jag ser den.

Men den logiken kan man aldrig protestera mot eller diskutera några hatbrott, då allt hat och våld är lika hemskt och att diskutera hat mot en särskild grupp vore att förringa allt annat hat och våld på hela planeten.

Det är liksom alltid någon annan, gärna den grupp som problematiseras i sammanhanget, som ska inkluderas eftersom det någon gång funnits någon i den gruppen som utsatts för en liknande situation.

Vi kan inte diskutera mäns våld mot kvinnor eftersom män också blir utsatta för våld.

Vi kan inte diskutera mäns sexuella våld mot kvinnor, eftersom män också blir våldtagna.

Vi kan inte diskutera rasism eller hatbrott till följd av rasism, eftersom hallå, inte bara invandrare blir misshandlade.

Vi kan inte diskutera hatbrott mot homosexuella, eftersom hallå, inte bara homosexuella blir misshandlade. Och homosexuella kan faktiskt också misshandla folk.

Jag förstår att det blir farligt att diskutera de här sakerna, för att diskutera dem vore att visa på strukturer och strukturer säger något om maktförhållandena omkring oss. Strukturer är större än en dum människa som slog en annan människa. Strukturer är större än en enskild, helt fri från påverkan av rådande kultur och samhällsklimat, människa som våldtar och misshandlar en annan människa. Den där enskilda våldsverkaren kan vi hantera. Den är enkelt att prata om för det är så lätt att fördöma en ensam våldsverkare som tvivelsutan ond.

Våldtäktsmän och kvinnomisshandlare är det ondaste vi vet, men vi vill inte prata om dem i någon större kontext. Vi vill inte prata om varför det är så lätt att blint hata den okände våldtäktsförövaren, medan det är extremt svårt att tvivla på oskulden hos en förövare vi känner. Offret måste då sannolikt vara lite horig, lite lättklädd, en golddigger eller bara ha ångrat sig dagen efter. Samtidigt som en överfallsvåldtäkt utomhus är ett brott där få ifrågasätter offrets oskuld så är det ett brott som likt få andra är försett med instruktioner kring hur det undviks.

Om man ständigt berättar för kvinnor hur de kan undvika att män utsätter dem för våld grundar man på ett utmärkt sätt för att kvinnor ska tvivla på sin egen förmåga att bedöma när de blivit utsatta för ett brott och för att de ska känna att de inte gjort tillräckligt för att undvika det när det väl händer och därmed tvivla på att det är lönt att anmäla. På samma sätt som man ålägger homosexuella att inte ”skylta” för mycket med sina preferenser ute bland folk för att inte provocera och därmed helt självförvållat bli utsatt för våld.

Varför kan vi inte prata om det och hur strukturen bakom det ser ut, som möjliggör att det våld mot kvinnor som huvudsakligen män står för kan fortsätta?

Jag vill inte alltid behöva inkludera precis alla människor som råkat ut för våld i varje diskussion om strukturellt hat och våld. Allt våld är hemskt, men allt våld är inte av samma karaktär och sker inte av samma anledningar.

Det vore trevligt om vi någon gång fick diskutera de strukturer som gör fortsatta övergrepp möjliga utan att behöva visa så jävla mycket hänsyn.

 

Av Liza Hermeline

Liza bloggar vanligen på Like A Bad Girl Should

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se