Stäng
blog-header
november 10, 2015
Tanvir Mansur, bloggare
FOTO: MARKO DROBNJAKOVIC / TT

”Första natten försvann 14 personer i havet”

På den grekiska ön Lesbos anländer många av de människor som har flytt från krig och konflikter, bland annat från Syrien och Afghanistan. Samtidigt väljer Sverigedemokraterna att dela ut flygblad med lögner om Sverige och även fota flyktingar som kommer till ön i små gummibåtar.

Det vore enkelt att påpeka att Sverigedemokraterna inte håller vad de lovar. De säger att de vill “hjälpa till på plats”, men det de egentligen gör är att lägga papperslappar i folks sovsäckar. Att det är vad deras höga riksdagslöner går till. Att det samtidigt är precis det de vill. De vill ju att uppmärksamheten i media ska sprida deras budskap i Sverige.

Men det inhumana som händer på Lesbos och på vägen dit är inte Sverigedemokraternas papperslappar. Det är de dödliga flyktvägarna. De gör att vissa hamnar på ön Lesbos efter en livsfarlig båtfärd. Andra anländer till Samos eller Kos. En tredje grupp ligger döda på havets botten eller hittas livlösa på en strand någon annanstans. Det är verkligheten. Det är det som är det inhumana vi borde agera mot. Det är dit våra blickar borde vara riktade nu.

– Jag är bara förstörd av hur situationen ser ut. Det är en sak att se allt på tv. Men en helt annan sak att vara där.

Det berättar Renzo Arcuri sorgset för mig, om att upplevelsen på Lesbos var som att se helvetet. Han har precis kommit hem till Norrköping efter att ha varit volontär för Gränslöst Mänskligt på Lesbos. Han var där samtidigt som Sverigedemokraternas personal, men såg dem aldrig. Hans grupp var med och transporterade filtar, köpte kläder och mat och tog emot människor som anlände med båtar på det mörka havet om nätterna.

887445_1538066549816697_848085799293403918_oFoto: Renzo Arcuri (Privat)

Renzo visar en bild som han tog i Moria, där det finns en registreringsstation för flyktingar. Det är en gammal militärbas som har byggts om till ett flyktingläger. Han säger att ser ut som ett fängelse.

Foto: Renzo Arcuri (Privat)Foto: Renzo Arcuri (Privat)

– Och de som inte är lika lyckligt lottade bor så här, säger Renzo och visar en till bild han har tagit:

Foto: Renzo Arcuri (Privat)Foto: Renzo Arcuri (Privat)

Han berättar också om varför han valde att följa med Gränslöst Mänskligt till Lesbos:

– Det var en möjlighet för mig att verkligen se hur det ser ut och samtidigt hjälpa till med det lilla jag kan. Jag visste inte vad förväntade mig och jag valde att inte fråga om det för att inte bli skrämd och ändra mig. Så körde jag bara. Och det var bättre så, för det som förväntade mig var tufft.

Han berättar om gummibåtar som kom varje dag och varje natt. De träffade folk som hade förlorat sina familjer. Sina barn.

– Vi hörde också att det dog minst 40 personer under de fyra dagarna vi var där. Vi har räddat minst 10 båtar, bara vi i gruppen. Första natten försvann 14 personer i havet. Båtarna har inget ljus, och det går inte se dem från stranden när det är mörkt.

Han berättar att de flyktingar som kommer använder lamporna från mobiltelefonerna som enda ljuskälla.

Det är så människor tvingas att ta sig till Europa. I skräck och panik.

Det är dem som Sverigedemokraterna möter med sina flygblad.

När jag frågar Renzo om det, är han upprörd över innehållet på lapparna.
– Jag har inte skrivit på flygbladet och känner inte att det representerar majoriteten av den svenska befolkningen heller. Jag tycker att det är fel att tala i Sveriges namn sådär.

Men han svarar också med ett förslag.
– Jag tycker att det största problemet är på europeisk nivå och att svensk politik borde fokusera på att skapa trygga vägar för flyktingar, tillsammans med den europeiska unionen.

Det är lätt att beskylla Sverigedemokraterna för en vidrig propagandakampanj. Men egentligen gör inte de andra partierna särskilt mycket mer.

Det finns väldigt mycket som regeringen kan göra redan i dag för att skapa lagliga vägar in till EU. För det som gör att människor väljer att ta de mest dödliga vägarna, framför allt med små gummibåtar över Medelhavet, är att de inte kan köpa en flygbiljett för att komma in i EU. I stället är de tvungna att betala dyrt till smugglare.

Till och med den svenska flygbranschen vill upphäva det som kallas transportörsansvaret. Då skulle människor som flyr kunna flyga in i EU för att söka asyl.

– Alla länder måste ta in flyktningar, eftersom alla har rätt till ett liv! säger Renzo. Det går inte att bara stänga gränser överallt. Vi är alla i det här; hela Europa måste arbeta tillsammans för att lösa situationen.

Det inhumana är inte främst Sverigedemokraternas flygblad. De är politiskt ointressanta. Det inhumana är att människor tvingas fly över Medelhavet i stället för välja vägar som inte är livsfarliga. Vårt mål måste alltså vara att skapa säkra vägar. Det är detta som måste vara fokus. Inget annat är acceptabelt.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se