Stäng
blog-header
september 7, 2014
Kawa Zolfagary, bloggare
Foto: Maja Suslin / TT

Försöker Löfven göra raka motsatsen till Obama?

En sak har slagit mig gällande Socialdemokraterna under denna valrörelse.

Det finns en krock mellan vad väljarna efterfrågar och vad Socialdemokraterna lovar. Väljarna efterfrågar stora visioner, löften som inte bara handlar om att vända tillbaka de senaste åtta åren av Alliansens vanvård utan också bygga ett nytt, modernt folkhem med plats för alla. Men Stefan Löfven och hans parti har inte levererat på det både deras och andra partiers väljare efterfrågar.

I stället har hela deras valrörelse andats försiktighet och nästan cynisk pragmatism. Jag har tvivlat, men nu börjar jag tro att Socialdemokraterna vet precis vad de håller på med och att det är en medveten strategi.

Barack Obama och de amerikanska Demokraterna gick till val på Hope och Change. De gick till val med på visioner om ett helt nytt land, ett fullständigt uppbrott mot vad åtta år med George W Bush gjort med USA. Nu skulle landet vallas in i en ny era där man inte längre torterade och höll personer utan rättegång i Guantanamo eller invaderade länder i rent ekonomiskt egenintresse. Drömmen om att påbörja resan mot en modern välfärd med något så grundläggande som offentligt finansierad sjukvård kändes inte längre omöjlig. Detta i landet där det är lättare att köpa en pistol än att få sjukvård utan att gå i personlig konkurs. Förväntningarna var höga på den nya presidenten. Med facit i hand kan man nästan säga att de var för höga.

Obama har lyckats åstadkomma väldigt mycket och samtidigt har han misslyckats totalt på andra fronter. Guantanamo är fortfarande öppet, många av de skattehöjningar som utlovades har inte kommit eller blivit urvattnade. Detsamma gäller den nya sjukförsäkringen, en mycket försiktig väg mot offentligt finansierad sjukvård som mest liknar ett billigare alternativ till privat sjukförsäkring. Drömmen Demokraterna sålde in visade sig vara mycket mer grå i slutändan. Visst hade väljarna varit besvikna även om Obama inte hade sålt in den där visionen till dem, men jag tror att just tanken på vad de skulle kunnat få gör att missnöjet blir ännu starkare. Jag tror att Löfven och Socialdemokraterna delar den analysen och att det är en del av deras strategi.

Åtta år med Alliansen och Fredrik Reinfeldt har satt sina spår. Det börjar bli näst intill omöjligt att lista allt de genomfört som varit av ondo för landet. Utförsäkringar, privatiseringar, Fas3 och ett enormt ras för den svenska skolan. Det är mycket som Socialdemokraterna måste ställa tillrätta. Tyvärr har Alliansen också urholkat statens finanser med diverse subventioner och skattesänkningar för de rika. Även om de rödgröna får en egen majoritet och SD inte kan sabotera för dem så kommer det bli fyra tuffa år. Om Socialdemokraterna lovar för mycket och inte kan leverera riskerar man att möta samma öde som de amerikanska Demokraterna.

I stället verkar det som att Löfven väljer att hålla nere förhoppningarna. Det blir fyra tuffa år med en politik som på vissa områden inte skiljer sig radikalt från Alliansens. Mest verkar det handla om att sätta ett stopp för högerns rovkapitalistiska politik och försiktigt börja åtgärda skadan de åstadkommit. Fyra år kommer eventuellt inte räcka, särskilt inte när man börjar på minus. Men det är inget man kan bygga en valrörelse på. ”Rösta på oss så kommer vi pragmatiskt börja genomföra små reformer och sakta bygga landet.” Det är oklart om det kommer fungera att hålla förhoppningarna nere, men jag hoppas på att bli positivt överraskad efter valdagen.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se