Stäng
blog-header
juli 31, 2015
Nikita Feiz, Bloggare
Foto: AP

Fetmakirurgi är inte svaret på trakasserier

En ny undersökning visar att nästan hälften av alla personer under 18 år som genomfört en gastric bypass-operation – så kallad fetmakirurgi – mådde psykiskt dåligt före operationen, och en del av de som opererat sig fortsätter att må dåligt även efter operationen.

En av de som genomfört operationen är Moa Andersson som är 16 år gammal. Hon bestämde sig för att operera sig efter att under större delen av grundskolan ha blivit mobbad på grund av sin vikt. Skolkamraterna skrek ”fetto” och ”tjockis” efter henne i skolans korridorer. Trots att Moa är minderårig tilläts hon göra operationen eftersom gastric bypass i dag kan genomföras på personer under 18 år om undantagsskäl föreligger.

Kroppsideal har funnits i alla tider men frågan är om de någonsin varit lika påtagliga som i dag. Kvinnor förväntas ha stora bröst, smala ben, fast rumpa. Synliga kindben, långa ögonfransar. Platt mage, vita tänder och långa ben. Männen förväntas vara långa, vältränade och ha muskulösa kroppar med ”6-pack”.

Sociala medier bekräftar ständigt bilden av den perfekta kroppen genom vad som verkar vara ett ändlöst flöde av bikini- och träningsbilder (”thinspo” och ”fitspo”). Det leder till ett bekräftelsebehov och en tro hos många om att deras självkänsla och värde bestäms baserat på antalet likes och followers på Instagram och Facebook. Faller du inte inom mallen för kroppsidealet hamnar du lätt utanför.

Den nya studien visar att det inte nödvändigtvis funkar att lägga sig under kniven, även om det verkar som en snabb lösning för att förlora vikt och istället vinna självtillit. En relativt stor grupp personer visar påtagliga symptom på psykisk ohälsa så som negativa tankar, störningar i sömnen och koncentrationssvårigheter – även efter operationen.

Det är klart att en del operationer måste genomföras av hälsoskäl men en ung flicka ska inte behöva lägga sig under kniven för att försöka bli accepterad eller för att få mobbarna att sluta mobba.

Den som är över 18 år behöver idag inte prata med en psykolog innan eller efter att hen beslutar sig för att genomföra en gastric bypass-operation. Därmed riskerar många unga som mår dåligt att operera sig på grund av hat och trakasserier från omgivningen snarare än på grund av den egna viljan. Det är lätt att känna sig missnöjd även efter en operation eller känna att missnöjet över kroppen inte försvann med kilona som minskade. Självhatet kvarstår och måste arbetas bort, det kan inte opereras bort.

Alla har inte samma kroppsbyggnad eller ämnesomsättning. Men samhället kommer alltid hitta nya sätt att tala om att du inte räcker till eller att du kan förbättra dig. Nya dieter, nya träningsmetoder och rumpövningar. Det tar aldrig slut och därför kommer idealet alltid att vara ouppnåeligt.

Det är inte den överviktiga personen eller de ungdomar som frenetiskt räknar likes som bör ifrågasättas – utan den utveckling som lett till att vi normaliserat att en person som trakasseras ska behöva genomgå fetmakirurgi snarare än att ta tag i mobbningen. Det är idealen, som leder till att tusentals mår dåligt och inte känner något självvärde, som ska ifrågasättas.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se