Stäng
blog-header
januari 1, 2015
Hanna Gustafsson, bloggare
Dr. Stella Ameyo Adadevoh Foto: Dr. Stella Ameyo Adadevoh

Feminismen och 2014

2014. Det var året då Buffys skapare fyllde 50, då ”identitetspolitik” beskylldes för allt från rasering av det svenska välfärdssamhället till utrotning av den sista bergsgorillan, och God Ton (det vill säga människor från privilegierade grupper som i diskussioner om förtryck hellre vill prata om hur sårade de känner sig av den ”hårda” tonen i diskussionen) visade sig vara den debattkulle twitterhögern valt att dö på.

En dag efter att WHO deklarerat Nigeria fri från Ebola i augusti i år, hyllades den kvinnliga läkare som anses ha stoppat sjukdomen från att spridas i landet som en hjälte. Under sitt hårda arbete mot sjukdomsspridningen smittades hon själv av Ebola och dog den 19 augusti. Hon hette Dr Ameyo Stella Adadevoh. Det var också 2014.

Om man ville se något gå snabbare än ljudet år 2014 kunde man välja att antingen se en dokumentär om Felix Baumgarten på Netflix eller så kunde man se på när män inom Gamergate rusade in i alla debatter om Gamergate för att förklara varför den sexism som utövas av män inom Gamergate inte har något som helst att göra med Gamergate.

Här följer en lite mer detaljerad sammanfattning av året som gått, månad för månad:

Januari

”Båda uppger att de till en början kysstes och smekte varandra och att detta var ömsesidigt. Men när mannen skulle penetrera kvinnan ångrade hon sig och protesterade. När hon därefter började skrika höll han för hennes mun och näsa så att hon inte kunde andas.”

Så beskriver Metro en våldtäktsdom som inledde det här året. Den 27-årige mannen erkände att kvinnan sagt nej flera gånger. Där var de överens. Kvinnan menade dock, logiskt nog, att hennes nej betydde att hon inte ville ha sex. Mannen menade att hennes nej betydde och av honom tolkades som att hon ville ha ”dominantssex”. Han frikändes.

Den friande domen gick ut på att eftersom mannen gissat på att de hade ”dominanssex” kunde han därmed inte dömas för våldtäkt, även om domen också anser att mannen med våld tillvingat sig sex. Att kvinnan tidigare i livet varit deprimerad och mått psykiskt dåligt användes också mot henne. Domaren i målet gick samma månad ut och försökte förklara domen. Han frågade, på vad som verkar fullt allvar, varför kvinnan mitt i vad hon upplevde som en våldtäkt inte bara sa till sin våldtäktsman ”lägg av nu!”

Domen väckte ilska och det genomfördes denna månad en stor manifestation för samtycke. Det kom också rop om en samtyckeslag, även om en oaktsamhetsparagraf visade sig vara det som eventuellt hade kunnat göra skillnad. För mig handlade debatten dock mer om vår hur vi kan förändra den våldtäktskultur vi lever i, snarare än att tro att någon lagparagraf kommer förändra den. För de som inte ville diskutera vare sig lagstiftning eller vår kultur handlade debatten om att poängtera att domen med 100% säkerhet bli fällande i nästa instans så varför fokuserar ni feminister på en knasig dom??

I juni friade även hovrätten mannen från alla åtalspunkter.

I januari fick även Pär Ström på bästa sändningstid i programserien Fittstim – min kamp beskriva hur taskigt han blev bemött när allt han gjorde var att skriva om jämställdhet. Det programmet inte nämnde var att exempel på det som Ström skrev på sin blogg var att falska våldtäktsanmälningar är ett bra sätt för kvinnor att ”skaffa sig pengar i form av skadestånd,” att den höga våldtäktsstatistiken beror på feministiskt manshat (läs den meningen igen), samt kritiserade att en krönikör ”tar ställning” för fattiga kvinnor som prostituerar sig framför mäns behov av att ejakulera i dem. Det kanske var journalistiskt ointressant, vad vet jag.

För övrigt anser jag att det är dags att förbjuda hämndporr i Sverige.

Februari

Mångkulturellt centrum gav ut sin rapport om afrofobi. Läs Valerie Kyeyune Backström och Judith Kiros på Rummet om rapporten och glöm inte att sprida den.

Jonas Sjöstedt sa att en röst på Fi i valet var en bortkastad röst. Ja, det var skitdumt sagt. Nej, han sparkade inte på ”feminismen.” Fi är ett politiskt parti, inget annat.

För övrigt anser jag att det är dags att förbjuda hämndporr i Sverige.

Mars

I ett fall där en ung kille dömts för att ha smygfilmat sin flickvän när de har sex och spridit filmen på nätet, sänkte Göta Hovrätt det skadestånd tingsrätten utdömt från 130 000 till 25 000 eftersom de ansåg att även om tjejen i just detta fall inte alls ville bli filmad så finns det människor som vill det. Japp.

Efter att Göta Hovrätt tagit ifrån oss rätten att bestämma om vi vill visa våra intima stunder för omvärlden, så passade den smygfilmande killens advokat på att också ta ifrån oss rätten att bestämma över våra kroppar. ”Idag är det så mycket som finns på nätet och tjejen hade gett sig in i leken lite även om hon inte var medveten om att hon filmades,förklarade han. På frågan på vilket sätt flickan ”gett sig in i leken” när hon inte visste att hon filmades och därmed inte kunde ha gett samtycke till det, svarar han: ”Hon hade gett sig i lag med den här killen. Vad hon inte var med på var att akten filmades eller smygfilmades, och det ska han naturligtvis fällas för förtal för. Den delen har vi inte överklagat. Men när det gäller att döma ut skadestånd till en så här ung kille, så var det alldeles för högt.

Synsättet att om man som kvinna går med på sex så är man också i viss mån medskyldig till allt som därefter sker med ens kropp kallas victim-blaming och är en av absolut mest grundläggande hörnstenarna i våldtäktskulturen.

Uppdrag Granskning sände denna månad ett viktigt avsnitt om hämndporr. Nedräkningen till victim-blaming och slutshaming av offren började sekunden efter att eftertexterna rullat. 3…2…1…

vb

Och för att avrunda denna minst sagt nedslående månad för tron på människan så har vi denna talande bildtext:

Bi8nBgSCQAAHp0f

För övrigt anser jag att det är dags att förbjuda hämndporr i Sverige.

April

Mean Girls – filmen som kom som ett ljus mitt i den mörka perioden känd som den feministiska backlashen och bara några år efter att Ally McBeal äntligen slutat sända sin halmgubbefeminism – firade tioårsjubileum i april.

Den självklara rätten för en man att registreras som pappa till sitt barn och inte mamma, fastställdes.

För övrigt anser jag att det är dags att förbjuda hämndporr i Sverige.

Maj

haha

Evolutionspsykologi är trams.

Denna månad lärde vi oss att i affekt ge en manlig journalist naziststämpel och sedan ta tillbaka det är värre än att få rasistiska och sexistiska dödshot, mvh Sverige 2014.

Mårten Andersson skriver ett mail till Karin Adelsköld som hon publicerar. I mailet frågar han ”Varför ska en bokare boka kvinnliga komiker när ingen vill se dem??

ma

Under 2014 fortsatte antifeministerna gapa om den ”våldsideologi” som är den globala feministiska rörelsen. I brist på faktiska icke-fiktiva fall där feminismen skadat eller dödat män fortsatte de spela samma sångklipp från nån Fi-kongress som de gjort i tio år nu, samt screencappade twitterkonversationer. Tyvärr fick vi denna månad däremot åter se exempel på när feministhat och kvinnohat dödar, när 22-åriga Elliott Rodgers åkte till närmsta universitetområde, knackade på ett kvinnligt föreningshus och, när ingen var hemma, började skjuta folk på gatan istället. Hur vet vi att denna massmördare drevs av hat mot kvinnor? Han lämnade ett manifest.

I maj var det också val till EU-parlamentet:

jk

På grund av Feministiskt Initiativs valsuccé bildade några plucky män Facebookgruppen Maskulint Initiativ som- zzzzzzzzzzzzzz.

För övrigt anser jag att det är dags att förbjuda hämndporr i Sverige.

Juni

Nordiskt Forum samlade i juni tusentals feminister, samt passade på att bjuda in radikalfeministiska och transfoba Julie Bindel samt Fremskrittspartiet. Som tur var inte utan protester.

Susan Sarandon tweetade årets århundradets selfie. Att skaffa twitter för 7 år sen har äntligen lönat sig.

tl

För övrigt anser jag att det är dags att förbjuda hämndporr i Sverige.

Juli

zm

Detta är månaden då jag måste erkänna att tanken på dinosaurier täckta av fluffiga fjädrar freaks me out.

Ordet ”hen” kom in i SAOB. Där sitter det nu och retar upp antifeminister och Siewert Öholm.

En känd svensk artist spred på twitter islamofobiskt budskap med en rasistisk sida som källa. När hon informerades om källans ideologiska hemvist reagerade hon, som så många vuxna på twitter gör, inte med förfäran utan med att bli arg över att ”rasiststämplas” av de som kritiserade samt med att retweeta 46 729 457 rasister som oöverraskande gav henne sitt stöd.

Förhoppningsvis skulle vi slippa se fler artister eller någon krönikör i en av kvällstidningarna bete sig på samma vis i år…

Denna månad går det absolut inte att missa denna artikel i Rolling Stones om transkvinnan CeCe MacDonald som åtalades för mord för att ha försvarat sig själv.

Och på Facebook, detta:

Untitled

För övrigt anser jag att det är dags att förbjuda hämndporr i Sverige.

Augusti

BvCrsLAIAAAwYLe.jpg large

September

I kategorin ”Är det 1814?” hittar vi denna månad Alkohol Våldtog Offer Inatt, Mvh Polisen.

1814

A bomb will be detonated at the Game Developer’s Choice award ceremony tonight unless Anita Sarkeesian’s Ambassador Award is revoked. We estimate the bomb will kill at least a dozen people and injure dozens more. It would be in your best interest to accept our simple request. This is not a joke. You have been warned.
Polisen offentliggjorde det bombhot som Game Developers Choice Awards fått på grund av att en av pristagarna var feministen Anita Sarkeesian. Arga antifeministiska spelare som inte alls ville diskutera eventuella hot mot feminister, samt de män som var mitt i att göra en dokumentär om Sarkeesians ”lögner” om sina dödshot, hade ingen bra månad.

Här är hur man sprider konceptet feminism till miljoner unga tjejer OCH retar upp vuxna män, i en enda bild:

harry

Sverige höll val. Se föregående kommentar från EU-valet.

För övrigt anser jag att det är dags att förbjuda hämndporr i Sverige.

Oktober

EU:s nya kommissionär för digitala medier gav sin syn på kvinnor som inte skadat någon eller gjort något mot någon annans vilja och sedan råkat ut för ett brott: ”De är korkade.”

By4hDzxIAAAuU8t

14-årig tjej skrev mycket bra om jämställdhet och sexism. Redaktören tvingas stänga kommentarsfältet på grund av alla personangrepp:

B07ytjVIEAARmzB

För övrigt anser jag att det är dags att förbjuda hämndporr i Sverige.

November

En tredjeklass i Härryda fasade ut idag helt onödiga och omoderna ”kill-och tjejkläder” och införde istället ordet Chillokejkläder. ”Chillokej betyder att man får se ut hur man vill och att det är coolt, att ha nagellack till exempel,” förklarar en 9-åring kille i klassen. I, for one, welcome our new pre-teen overlords.

Marcus Birro twittrade om islam, deltog i rasistisk podd, och valde att fokusera hela den efterföljande diskussionen på det näthat han själv utsattes för samtidigt som hans twitter-fans hade problem att vara tydliga med vem som egentligen var den ”landsförrädare” som ”tar den i tvåan”:

mb

Uppenbara fejknyhetssidan storkensnyheter.se skrev att Gudrun Schyman vill göra skägg förbjudet enligt lag och antifeministerna blev SUPERUPPRÖRDA. Viralgranskaren får till slut rycka in.

För övrigt anser jag att det är dags att förbjuda hämndporr i Sverige.

December

Hej budgetkris:

B33c_32IgAA5zzr

Terrafems skyddade boende för kvinnor och barn tvingades stänga efter att regeringens budget föll.

En filmfestival på temat abort attackerades med rökbomb och polisen famlade efter ”tänkbara motiv.” Jag tror jag skulle kunna hjälpa till.

Rasisttwitter, som i princip hyllar allt som kan ses som anti-etablissemang, blev plötsligt tvärsura och krävde rättning i ledet när några riksdagsledamöter hälsade SD:s andre vice talman på nordssamiska och hebreiska.

Hej decemberöverenskommelse och arga mäns version av ”diktatur” i nya moderaternas facebookkommentarer.

För övrigt anser jag att det är dags att förbjuda hämndporr i Sverige.

 

Kom ihåg, när världen känns mörk och kall, att forskarna upptäckt att Vintergatans mitt doftar rom och smakar hallon.

Gott nytt år!

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se