Stäng
blog-header
februari 11, 2013
My Vingren, bloggare

Om facebooksidan Våldtäktskartan

Skärmavbild 2013-02-11 kl. 14.49.35

Uppdatering. I det ursprungliga inlägget skrev jag att Våldtäktskartan var ett initativ från Avpixlat. Detta var en alldeles för snabb slutsats. Jag ber om ursäkt. Tyvärr går inte länkadressen att ändra i inlägget, vad det egentligen borde stå är att Våldtäktskartan stöds av Avpixlat, inte att det är ett påhitt. En rättning och uppdatering följer här. Jag uppmanar er fortfarande att inte gilla sidan. 

”Sverige har det senaste decenniet haft en kraftig ökning av våldtäkter. Den nya sidan ‘våldtäktskartan’ syftar till att sprida information kring de svenska våldtäkterna och därmed säkra att debatten kring våldtäkterna aldrig tystnar.”

Så skriver Avpixlat om facebooksidan Våldtäktskartan i sitt nyhetsfeed. Här nedan kan ni se en skärmdump av nyheten:

Skärmavbild 2013-02-11 kl. 14.39.52

Min erfarenhet är att Avpixlat inte har något syfte att uppmärksamma och stödja en sida som inte sprider deras propaganda om att våldtäktsförövare och etnicitet hänger samman. Om vi tittar på vilka våldtäkter Avpixlat uppmärksammar är det selektivt valda våldtäkter där förövaren eller förövarna inte är vita. Under 2012 la Avpixlat upp en reell video av en våldtäkt, utan att pixla vare sig förövarnas eller den utsatta personens ansikten. Avpixlat skriver mycket om våldtäkt. Det är alltid samma vinkling, förövaren är muslim eller, enligt de själva, invandrande killar som bor i förorten. Myten om att våldtäktsförövare är muslimer eller invandrarkillar sprids som klamydia både på Avpixlat och inom SD. Det är knappast ett sätt att faktiskt förebygga eller arbeta mot våldtäkter utan bara ännu ett sätt att förenkla en svår frågeställning i syfte att driva sina egna rasistiska intressen.

Även om Avpixlat inte står som offentliga avsändare för projektet så finns det stöd från både Avpixlat och Sverigedemokraternas offentliga facebooksida. Om vi kollar nämrare på vilka som har gillat Våldtäktskartan på facebook hittar vi flera Sverigedemokrater, bland annat Erik Almqvist.

Skärmavbild 2013-02-11 kl. 19.21.49

När du går ur eller försöker gilla sidan så får du förslag på liknande sidor facebook tror att du skulle uppskatta. Dessa är relativt avancerade parametrar för att ta fram men förslagen grundar sig bland annat på vad andra medlemmar på sidan gillar. Dessa är facebooks förslag om liknande sidor av Våldtäktskartan:

Skärmavbild 2013-02-11 kl. 17.54.53

Sverigedemokraterna i riksdagen, Björn Söder, Nationell Idag, Avpixlat, Stoppa svenskfientligheten och SD’s satsning på fler poliser ute på gatorna. Även om det självklart inte är bevis för att sidans syfte är rasistiskt, känns det ändå inte en aning vinklat?

Våldtäktskartan går ut med information om att sidan inte är knuten till Avpixlat utan ett initiativ från två privatpersoner efter våldtäkten i Sundbyberg. Det må så vara. Oavsett så har de kommit att bli förknippade rasistiska rörelser och fraktioner. Sidan vimlar dessutom med rasistiska kommentarer som inte modererats när jag tittade på den i morse. Om personerna bakom sidan inte har ett främlingsfientligt syfte borde de också tänka genom vad som händer med en sida som uppmärksammas och uppskattas av sidor och rörelser som anser att våldtäkt och etnicitet hör ihop. Är det då värt att ha kvar den?

Moderatorerna bakom sidan blockerade mig, och alla som skriver om kopplingen till Avpixlat eller kritiserar deras urval och metodarbete. Pontus Näslund kritiserar i ett blogginlägg hur sidan använder sig av BRÅ’s statistik.

 ”Sveriges kvinnor förtjänar bättre än att utnyttjas av nyfascistiska krafter och milt hysterisk populism. Jag önskar att våldtäktsproblemet ska börja tas på större allvar än så här, av personer med bättre koll på statistik, straffrätt och kriminologi.”

För om det är något som är tydligt, oavsett vad grundarna intentioner var från början, så är det att sidan är kapad av främlingsfientliga grupper. Därför uppmuntrar jag er även fortsättningsvis att inte gilla sidan och sprida vidare att inte heller andra ska göra det. Låt inte rasismen använda kvinnors rätt till sina egna kropp som propaganda för främlingsfientlighet och rasism. Vi är många som jobbar partipolitiskt förebyggande mot våldtäkt, även på nätet. Hjälp till i kampen mot våldtäkter, utan att blanda in etnicitet.

Jag har sökt personerna bakom sidan för en kommentar, men utan att lyckats.

Vilka fler sidor, projekt och sajter är egentligen ett sätt för främlingsfientliga krafter att driva sin propaganda? Läs mer här. Och vill du fördjupa dig ännu mer, läs Kawa Zolfagarys text om Sverigedemokraternas kvinnosyn.

Har du egna tips? Maila gärna mig på my(a)krigstribunalen.se, så sammanställer jag en lista.

 

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se