Stäng
blog-header
maj 21, 2014
Kawa Zolfagary, bloggare
Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

EU-valet i gifs

Söndagen den 25:e maj är det dags för val till EU-parlamentet. Det är ett val där inte särskilt många röstar och där det är svårt att fatta dels vad partierna vill men också vad fan som händer i EU-parlamentet. Jag tänkte göra en djupt ingående analys… i form av animerade gifs. Vi tar det parti för parti.

Först ut har vi Moderaterna, de ingår i en grupp i parlamentet som heter EPP. Där samsas det med sköna gubbar som aktivt arbetar emot HBTQ-personers rättigheter bland annat. Deras slogan inför valet är Vi tror på Europa, och där måste man ändå ge dem poäng. För jag är hyfsat säker på att Europa existerar. Men när det kommer till Moderaterna och att de ska ha något positivt att göra i EU har jag bara en kommentar kring:

gif_eu_1

Nästa parti är Folkpartiet. Sveriges mest EU-positiva parti kanske. De är så pass positiva att de till och med kämpar järnet för att vi ska byta kronan mot euro här i Sverige, trots att knappt någon annan vill det och trots att det har varit en fullständig katastrof i princip överallt där man infört euron. Folkpartiet tror asmycket på Europa, mer än Moderaterna gör, mer än någon annan! Därför är det självklart att deras slogan är ”Ja till Europa”. Vad det betyder vet ingen. Finns det ett nej till Europa där Sverige bara tar på sig knätofsarna och traskar iväg? Finns det något parti som har Ja till Sydamerika som slogan för i så fall får det min röst. I övrigt säger jag Nej till Folkpartiet.

gif_eu_2

Kommer ni ihåg CenterpartietDet är en fråga som folk kommer ställa om ett par år för som det ser ut nu så går det bara sämre och sämre för dem. I valet senare i höst så finns det en stor risk att de inte ens klarar att hålla sig kvar i riksdagen. Centerpartiets slogan i EU-valet är ”Närodlad politik”. Herregud finns det inget parti som faktiskt tycker något i sin slogan? Är det bara PR? Jag dör pinsamhetsdöden här på hur banalt allt är. Sjunker ner i stolen lika fort som Centerpartiets väljarstöd.

gif_eu_3

Kristdemokraterna satsar stenhårt på EU-valet. De har till och med lyckats ragga upp en vit snubbe med snelugg och glasögon. Ni vet, till skillnad från alla andra vita äldre män med snelugg och glasögon som frontar partiet. Mannen ifråga är känd från TV och tänker väl att det är dags att dryga ut plånboken lite med feta EU-pengar. Därför tycker Kristdemokraterna som säger sig stå för ”Verklighetens folk” att du ska skicka en högavlönad gubbe från Sveriges mediaelit till Bryssel. Så de kan representera dig. Längtar så efter valet i höst där ungefär det här kommer hända med Kristdemokraterna:

gif_eu_4

Miljöpartiet, detta härliga gäng elallergiska grönsaksodlare som lyckats trollbinda Sverige. Det finns ändå en vits att hänga i EU-parlamentet om man har miljö som fokus, med tanke på att utsläppen måste minskas internationellt. Så, eh, de pysslar väl med det antar jag? Jag måste ändå säga en sak här, Fridolins fetaste insats i denna valrörelse är hans debattartikel som riktar sig mot Sverigedemokraternas reklam i tunnelbanan där de hetsar mot tiggare. Låter denna bild summera vad jag kände när jag hade läst den:

gif_eu_5

Har du hört talas om Vänsterpartiet? I EU-parlamentet så är de hyfsat lika Miljöpartiet kan man säga, även om de tillhör olika grupper. Med fokus på jämlikhet, miljö och stopp på rovkapitalism. Men allt det där kommer ju från mig och jag är ju såååå partisk när det gäller vänstern. Så jag frågade en VD på ett företag som tjänar pengar på välfärd hur hen såg på Vänsterpartiet och hen svarade med denna bild:

v

Sho Piratpartiet vad händer? Minns ni förra EU-valrörelsen där alla flippade loss över fildelning och övervakning och allt vad det hette? Hur ni fick massa utrymme och en miljard medlemmar över natten, så kom ni in i EU-parlamentet? När jag ser er i den här valrörelsen så tänker jag mest på denna gif och undrar, ”Hur kom du in där egentligen?”

gif_eu_6

Feministiskt Initiativ, FI, F!, Fi, asså kan någon officiell person bara berätta hur fan man förkortar namnet på ert parti? Flippar över detta. Valrörelsen för Feministiskt Initiativ har i princip gått ut på att varenda jävel med en åsikt i Sverige har skrivit en debattartikel om hur man inte kan lita på dem eller hur deras parti är fucked up. Jag har också gjort mig skyldig till att ifrågasätta dem men sen är jag en äkta hater i själen så det var väl inte så oväntat. Oavsett så har FI stormat fram i opinionen och deras toppnamn Soraya Post har en god chans att ta sig in i EU-parlamentet. Tänker mig att det måste kännas ungefär såhär på FI:s partikansli mitt i stormen av debattartiklar och tyckerier:

gif_eu_7

Ugh, att jag måste ta med Sverigedemokraterna på den här listan. Fast om man inte låter dem komma in överallt så är man uppenbarligen odemokratisk. Så kom ihåg kids, om Jimmie Åkesson knackar på hos dig 04:37 efter att han och hans polare dratt runt stupfulla på stan med järnrör så måste du släppa in honom annars är du bokstavligen Hitler. Jag har fått så jävla nog av dem och alla som köper deras verklighetsbeskrivning. Det är jobbigt nog som det är att ha dem i riksdagen men när de slänger upp sina affischer med felaktiga budskap som hetsar mot samhällets svagaste ÖVERALLT så blir det bara…

gif_eu_8

Okej, nu tänker ni att jag glömt någon. Just det, Socialdemokraterna. Faktiskt så har jag sparat dem till sist och tänkte att det skulle passa bäst direkt efter Sverigedemokraterna. Skälet till detta är en kampanj från Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU. Kampanjen heter Never Forget To Vote, den handlar om hur vi måste agera och rösta för att hindra högerextremisternas framfart i Europa. Personen som frontar kampanjen är Rainer Höss, barnbarn till Rudolf Höss som var kommendant på Auschwitz. Ett av de värsta koncentrationslägrena. Snälla, glöm inte var Europa har varit och se till att vi aldrig vandrar ner för den stigen igen. Rösta! Organisera er! Agera! Gör fler gifs!

gif_eu_9

Vi ses!

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se