Stäng
blog-header
september 14, 2013
Nikita Feiz, Bloggare
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / SCANPIX

Ett år kvar till val – får jämställdheten plats i politiken?

Om ett år har förhoppningsvis de flesta av oss besökt valurnorna under dagen och lagt sin röst på de parti som vi vill se föra Sverige in i framtiden. Idag är det är nämligen exakt ett år kvar till riksdagsvalet 2014. Framtill dess är det dock några saker vi borde fundera på, kring vad som antagligen kommer bli ett av Sveriges viktigaste valår på väldigt länge.

Hur har det sett ut i Sverige under de senaste åren? Vart är Sverige påväg? Och vilka frågor blir de viktigaste att lyfta under detta valår? Det är inte lätta frågor att besvara men låt oss göra ett försök. Under de senaste åren har vi levt i ett Sverige som utsatts för främlingsfientliga krafter som vill splittra Sverige inifrån. Krafter som vill föra utvecklingen tillbaka och däribland mycket av vad kvinnorättsrörelsen länge kämpat för. Sverigedemokraterna har under sin tid i riksdagen stoltserat med sin konservativa syn på kvinnors rätt till sin egen kropp och aborträtten som de gärna vill inskränka, det är inget nytt men det är sådana krafter som just nu sitter och styr i vår riksdag. Frågan är bara hur mycket mer av den politiken Sverige vill se.

I dagarna gick även regeringen ut med att ett femte jobbskatteavdrag, planeras. Det innebär att inkomstskillnaderna och klyfterna mellan de som jobbar och inte kommer bli ännu större. Det drabbar bland annat dem som väljer att ta ut föräldraledigheten, i synnerhet kvinnor och ensamstående mammor. Förslaget till ett femte jobbskatteavdrag ökar skillnaden i jämställdhet eftersom det är fler kvinnor än män som tar ut föräldrapenningen. Jobbskatteavdragets konstruktion har sedan 2006 tydligt fått till följd att inkomstskillnaderna mellan män och kvinnor har ökat på grund av att kvinnor i dagsläget oftast tjänar mindre än män och därför i större grad blir de som blir tvungna att ta ut föräldraledigheten.

På frågan om hur Maria Arnholm, jämställdhetsminister motiverar att föräldralediga betalar mer i skatt än de som jobbar, svarade Arnholm att det handlar om att prioritera och att regeringen har prioriterat jobbskatteavdrag för att det ska löna sig bättre att arbeta. Vidare hävdar Arnholm att hon inte ser den sänkta skatten som en jämställdhetsfråga.

Vi lever även idag i ett Sverige där våld och förtryck mot kvinnor även i allt större uträckning normaliseras. År 2012 anmäldes 6 203 fall av våldtäkt eller grov våldtäkt i Sverige. Brottsförebyggande rådet räknar med att så lite som 10-20 procent av alla sexualbrott polisanmäls. Det tyder på ett rättsväsende med ett lågt förtroende och en lagstiftning som inte längre fyller dess funktion utav att skydda dess medborgare.

Justitieminister Beatrice Ask har flera gånger i medier utlovat förändring gällande sexualbrottslagstiftningen och samhällsåtgärder som behövs för att lagstiftningen ska efterlevas, inte minst i samband med den omdiskuterade näthatsdebatten om kvinnor som utsätts för hot och trakasserier på internet. Trots detta har inga större åtgärder vidtagits.

Utifrån de utmaningar som vi nu står inför med ökade inkomstklyftor mellan män och kvinnor, minskad jämställdhet och växande främlingsfientliga krafter, blir svaret på frågan om vart Sverige är på väg, inte särskilt optimistisk. Men det är inte försent. Det är trots allt ett år kvar till valet och mycket kan hända tills dess men en sak står klart, en av riksdagsvalet 2014 års viktigaste frågor måste bli jämställhetsfrågan.

 

 

 

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se