Stäng
blog-header
oktober 22, 2012
Gustav Almestad, bloggare
Foto: Fujitsu

En tjejdator för tjejer

Bland de mer fåniga uttrycken för ett sexistiskt samhälle finns alla onödigt genuskodade prylar. Som till exempel Fujitsus kommande dator ”Floral Kiss” – en laptop för kvinnor. Med design för den som gillar juveler, guldkant och vill kunna öppna locket smidigt även med långa naglar. Vad det nu kan ha funnits för problem att öppna locket tidigare för de välmanikerade.

”Bland de program som följer med finns ett som systematiskt lagrar bilder, webblänkar, recept m m som användaren har tittat på. En dagboksfunktion håller ordning på besöken på Facebook och Twitter. Ytterligare en tjänst som följer med är tolv dagliga horoskop” skriver Ny Teknik.

Även vid sidan av könsroller måste detta tilltag betraktas som riktigt passé. Det Fräscha Designskeppet har redan seglat förbi med Apple vid rodret, och alla möjliga färger och former finns sedan länge även bland Windows-datorer (för att inte tala om bundlade skräpprogram). Inget fel på stilig design, men varför bemöda sig med att kalla den kvinnlig? Den tänkta  målgruppen hittar nog fram alldeles utmärkt ändå.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se