Stäng
blog-header
december 14, 2015
Nikita Feiz, Bloggare
Foto: Aya Batrawy / TT nyhetsbyrå

En slags rösträtt för kvinnor i Saudiarabien

I helgen hände något historiskt. För första gången någonsin tilläts kvinnor i Saudiarabien delta i lokalval.

(Mer än lokalval genomförs inte i Saudiarabien, som är en ”absolut monarki”, det vill säga en diktatur, där familjen Al Saud är garanterad makten och där yttrandefrihet saknas.)

Kvinnor fick delta i egenskap av såväl väljare som kandidater. Enligt Sveriges Radios Ekot har 19 kvinnor röstats in i lokala församlingar i Saudiarabien.

Saudiarabien har en minst sagt lång väg kvar att gå för att öka jämställdheten mellan män och kvinnor. Kvinnor tillåts inte köra bil, resa själva eller prova kläder i omklädningsrum. Det historiska beslutet visar dock att det börjat ske en förändring, om än långsamt.

Den påbörjade förändringen tros bero på det ökande antalet välutbildade kvinnor i Saudiarabien samt att antalet kvinnliga företagare som drar in pengar till staten ökat. Kvinnorna har blivit en viktig faktor för Saudis ekonomi, en faktor som landet inte har råd att ignorera.

Det tros vara till större delen den yngre generationen som röstat på kvinnliga kandidater i valet. Däribland även unga män som är regimkritiska och vill se en förändring.

Det återstår att se vilken betydelse den nya reformen kommer få för landet långsiktigt – men det är åtminstone ett symboliskt framsteg som kan inspirera till fler.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se