Stäng
blog-header
november 20, 2014
Kawa Zolfagary, bloggare
Foto: Torbak Hopper

En dag att minnas och sörja

I dag, den 20 november, är det Transgender Day of Remembrance (TGDoR). Det är en dag då vi uppmärksammar de hatbrott som drabbar transpersoner. Det är en dag då vi minns de som fallit offer för samhällets transfobi, de som mördats enbart för att de försökt vara sig själva.

Dagen kom till efter att den afroamerikanska transpersonen Rita Hester mördades 1998.

I Sverige är frågor som rör transpersoner relativt okända, utöver de som rör tvångssterilisering. Det finns stora brister i både undervisning och samhällsinformation. Vilket kan vara en förklaring till varför något så groteskt som just tvångssterilisering fick fortsätta fram till så sent som juli förra året.

I Söderhamns kommun hissar man i dag transflaggan, det är första gången en svensk kommun gör det. Det visar på framsteg, men det går tyvärr alldeles för sakta och det händer alldeles för lite. Det transpersoner tvingas möta varje dag är något som skulle knäcka den starkaste. Men jag är ingen transperson så jag tänker inte försöka ta tolkningsföreträdet eller beskriva exakt hur illa det är. Därför uppmanar jag er i stället att läsa de texter som kommer delas under dagen, följ transpersoner i sociala medier, lyssna på de som drabbas av samhällets transfobi.

I Stockholm kommer en manifestation hållas på Mynttorget, 18:00. Om ni har tips på fler tillfällen där en kan hedra offren för transfobi så dela med er i kommentarerna. Det är viktigt att vi visar solidaritet och uppmärksammar denna dag.

Liv står på spel.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se