Stäng
blog-header
augusti 26, 2016
Nikita Feiz, Bloggare
Lena Dunham och Jemima Kirke. Foto: Zara Mirkin and Harry Were, Lonley Girls.

Dunham i oretuscherad underklädeskampanj

Som en motreaktion mot träningshetsen och alla se-smalare-och-snyggare-ut-filter har “kroppspositivism” eller “The body positive movement” som det kallas på engelska, växt sig starkare. Kroppspositivism handlar om att individer ska lära sig uppskatta sin kropp som den är och inte påverkas av normer eller influenser utifrån, som talar om hur kroppen borde se ut eller vara.

När Lena Dunham i början av året hamnade i konflikt med en spansk tidning för att hon trodde att tidningen hade redigerat hennes kropp till att se smalare ut, blev hon genast en av The body positive movements främsta frontfigurer.

Sedan konflikten med den spanska tidningen har Dunham vägrat vara med i tidningar som redigerar sina modellers kroppar. I en ny kampanj för underklädesmärket ”Lonely girls” syns Dunham tillsammans med sin skådespelarkollega Jemima Kirke posera i underkläder på ocensurerade bilder som visar deras naturliga former och kurvor.

Lonely Girls koncept är att använda kvinnliga underklädesmodeller utan att objektifiera eller sexualisera dem. Modellerna som anställs är av alla olika storlekar och kampanjbilderna reducerar aldrig kvinnorna till något de inte är för att få dem att passa ”size-zero-normen”.

Både det som Dunham och Lonely Girls gör är viktigt. De visar att vi måste bortse från våra flöden som konstant vill mata oss med bilder på hur vi bör se ut och i stället börja uppskatta och vara nöjda med det vi har.

Om fler företag och kändisar börjar visa oss mer att det finns en annan verklighet bortom de redigerade bilderna, en verklighet som bekräftar att alla inte är supersmala kommer det leda till att kvinnor kommer känna sig mer frigjorda.

De allt för många filtrerna och photoshopade bilderna har redan skadat för många kvinnor och unga tjejers självbild. Det är dags för förändring som vi är glada att Dunham och Lonely Girls börjat med, men framförallt är det dags att börja uppskatta what ya’ mama gave you!

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se