Stäng
blog-header
september 19, 2012
Gustav Almestad, bloggare
Foto: Corrie

Dubbelt svikna i fruimporten

Foto: Corrie

Inte mycket har hänt sedan utredningen ”Kvinnor och barn i rättens gränsland” delgavs regeringen i somras, med rekommendationen att förändra lagen som gjort det möjligt att skaffa ”importfruar” för att sedan dumpa och skicka hem dem innan de två år gått som krävs för ansöka om permanent uppehållstillstånd. Tvåårsregeln är i praktiken en treårsregel och bör tas bort, menade Eva Eriksson som stod bakom utredningen. Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag svarade med en debattartikel som förespråkade vidare utredning samt arbetslinjen som problemlösning. Sedan var det tyst.

Det kan inte finnas någon särskilt levande diskussion i Alliansen om man ska behöva ta den på SvD Brännpunkt, men kanske blir det lite fart på regeringen nu när också Centerkvinnornas förbundsordförande Gunilla Hjelm lyfter kravet att avskaffa tvåårsregeln.

Bättre information till nyanlända är naturligtvis bra, precis som någon typ av kontroll av män som sätter seriell fruimport i system, men det är inte tillräckligt. Att förlita sig på undantag för väldokumenterad misshandel är att låta det första slaget vara gratis. Det är ett dubbelt svek att begära att isolering och kontroll ska övergå i fysisk misshandel innan en person upphör att vara rättslös.

– – –

Utredningen är naturligtvis inte ensam om bilden av problemets utbredning. SvD publicerade tex en granskning 2010 och Tendens i P1 sände en programserie 2011 som också gått i repris sedan dess.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se