Stäng
blog-header
oktober 16, 2015
Tanvir Mansur, bloggare
Argentinas president Cristina Fernandez de Kirschner. Foto: Natacha Pisarenko/TT

Diana Sacayán – tredje transpersonen i Argentina som har blivit mördad den senaste månaden

Hbtq-aktivisten Diana Sacayán hittades i tisdags död i sin lägenhet i Buenos Aires i Argentina. Hon hade blivit knivhuggen till döds. Hon är den tredje transpersonen i Argentina som har blivit mördad under den senaste månaden. Marcela Chocobar hittades död i provinsen Santa Fé och Coty Olmos i Santa Cruz. Deras strid är inte över.

Sacayán hade länge kämpat för mänskliga rättigheter. Hon var journalist och även ledare för en argentisk antidiskrimineringsrörelse. Hon hade också uppdrag från Argentinas institut mot diskriminering, främlingsfientlighet och rasism. 2012 genomförde Argentina en lagändring som gjorde det möjligt för medborgare att välja vilket juridiskt kön de vill ha. Presidenten, Cristina Fernández de Kirchner, gav Sacayán personligen det nya ID-kortet när hon blev juridiskt erkänd som kvinna. Presidenten är upprörd över brottet och sade så här under en presskonferens:

”In honour of a woman — Diana Sacayan, the first [trans] woman to whom I gave identification documents, who was murdered in Flores — I ask for cooperation between national security forces and police forces to quickly get to the bottom of this terrible crime.”

Trots den här fasansfulla vågen av mord på transpersoner och aktivister, går den politiska utvecklingen i Argentina åt rätt håll. Tack vare personer som just Diana Sacayán. Transpersoner får allt fler rättigheter, synligheten för dem ökar, och när staten aktivt lyfter fram transpersoner, så får det en effekt av att normalisera dem. Därför sticker det också i ögonen på transfober. Därför får vi hoppas att polisen utreder de här morden snabbt, för att offren ska få rättvisa.

Så här såg det ut när Diana Sacayán fick sitt identitetskort som kvinna av presidenten Cristina Fernández de Kirchner. Hon var en del av den första gruppen transpersoner som blev erkända av staten som kvinnor:

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se