Stäng
blog-header
januari 24, 2017
Gustav Almestad, bloggare
Donald Trump visar stolt upp beslutet att attackera aborträtten. Foto: Evan Vucci/AP/TT

Det har alltid handlat om att pressa gränsen för aborträtten

Så var det dags för ännu ett avsnitt i den juridiska evighetsföljetongen kring två barnmorskor som kräver få slippa arbetsuppgifter kring bland annat abort, med hänvisning till sin kristna tro.

I dag avslöjade Sveriges Radios Ekot, i samband med att Arbetsdomstolen inleder rättegången i den ena barnmorskans fall, att den långdragna processen är en del av en internationell kampanj för att påverka europeisk aborträtt.

Den amerikanska organisationen Alliance Defending Freedom (ADF), som av Ekot beskrivs som en av världens mäktigaste kristna lobbyorganisationer ger stöd åt barnmorskans fall såväl ekonomiskt som juridiskt.

På ADF:s hemsida uppges att organisationen genom att driva fallet hela vägen till Europadomstolen hoppas kunna tvinga Sverige och andra länder att ge vårdpersonal rätt till “samvetsfrihet”. Det innebär inte bara att få vägra utföra aborter, utan också om att få vägra annat relaterat till reproduktiv hälsa, såsom att ge akut-p-piller eller att sätta in kopparspiral.

Ingen borde väl egentligen bli överraskad av Ekots avslöjande. En rättsprocess i snart varje inhemsk och europeisk instans bara för eventuella skadestånd? Och tjänsten barnmorskan aldrig fick skulle naturligtvis fortsättningsvis knappast vara aktuell.

Nej, det har alltid handlat om att pressa gränserna för aborträtten, med eller utan hjälp från lobbyorganisationer.

Även om det inte har med varandra att göra är det ett synnerligen obehagligt sammanträffande att rättegången inleds bara en dag efter att Donald Trump återinfört den så kallade “global gag”-regeln – ”The Mexico City policy” – vilken kort förklarat förbjuder amerikanskt offentligt bistånd till alla organisationer världen som i sitt arbete ens informerar om abort.

Det innebär att det just nu är aktörer som ADF och deras likar som skänkts en enorm fördel i internationella frågor om reproduktiv hälsa. Svensk aborträtt är möjligen inte allvarligt hotad på samma sätt som i USA, men också vi har ett ansvar för att hindra abortmotståndet globalt.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se