Stäng
blog-header
mars 8, 2018
Tanvir Mansur, bloggare
Män får visa känslor – inte bara på fotbollsplanen. Foto: Claudio Bresciani / TT

Det finns inget bättre tillfälle för män att engagera sig än nu

Under hösten började det röra på sig. Det kanske var svårt att se.

Men väldigt många män har börjat rannsaka sina tidigare beteenden. Bakom kulisserna sker allt fler diskussioner om hur vi kan förändra oss. 2017 var året då vi fick höra om kända mäns sexuella trakasserier, våldtäkter och maktmissbruk. 2018 är året då män börjar engagera sig på riktigt för att förändra den här destruktiva manligheten. Det här samtalet sker verkligen överallt nu.

Män för Jämställdhet fick under hösten sin allra största medlemsökning. De gick från 500 medlemmar till 1 500 medlemmar. De söker dessutom ny styrelse just nu. De har också precis lanserat projektet Mannen Myten. Det är en fortsättning på Fatta Man som ska arbeta nära unga män i förort och glesbygd.

Den amerikanska dokumentären ”The Work” blev viral via SVT Play. Den handlar om män som går i gruppterapi i ett fängelse. Dokumentären skapar stora känslor (jag grät genom halva filmen 😭). I dag före midnatt är sista gången du kan se filmen, se den!

Modellen och skådespelaren Justin Baldoni är bland annat känd från TV-serien ”Jane The Virgin”. Nu har hans TED Talk spridits över hela världen. Den heter ”Why I’m done trying to be ‘man enough'”. Föreläsningen har setts över två miljoner gånger. Den blev även starten på webbserien ”Man Enough”. Där samlar Justin män som tillsammans vill utmana vår syn på traditionell maskulinitet.

Och det här är bara början.

Flera svenska podcasts har börjat ta upp ämnet, exempelvis Power Meeting Podcast. Allt oftare tar de upp frågor om män som mår dåligt, om manliga vänskaper och synen på sex.

Make Equals initiativ #killmiddag har nu anordnats överallt sedan sommaren 2016. Där får män möjlighet att prata om djupa samtalsämnen som de annars inte pratar om. Vid både matbord hemma hos privatpersoner och på restauranger i Umeå. De får samtalsguider som underlättar för diskussionen. Även ledamöter i riksdagen har hållit en killmiddag med varandra. And they’re going international, med samtalsguider på engelska på guytalk.se.

Och nu lanserar snart Make Equal snart en podcast* och en bok om ämnen som män inte snackar om. Skörhet, flyktvägar, kärlek och en massa annat. Den heter förstås, Allt vi inte pratar om. Där medverkar komikern Kodjo Akolor, skejtprofilen Ali Boulala och även världsmästaren i thaiboxning, Sanny Dahlbeck. I dag, den 8 mars, har den redan blivit den mest förbeställda pocketboken på AdLibris just nu.

Det har aldrig funnits ett bättre tillfälle än just nu att engagera sig för att skapa en ny manlighet. En maskulinitet som inte är destruktiv. Män är i dag överrepresenterade bland de som utför våld, kriminalitet och använder droger. Det är oerhört många män som mår psykiskt dåligt**. Det är dubbelt så vanligt att unga män tar sitt liv som unga kvinnor. Och det hänger ihop med vår förståelse av makt, sexuellt våld, diskriminering. Hur vi behandlar andra människor. Och oss själva. Om vi inte lär oss hantera våra egna känslor, hur ska vi då förstå andra människor? För många män känner sig ensamma, och bearbetar inte sina erfarenheter med varandra.

För att citera Ida Östensson och FATTA: ”Det är dags att gå från feministiskt självförsvar till maskulint självansvar”.

Ju mer vi vet om oss själva, och om andra män, desto djupare relationer får vi till varandra. Och det är nu det händer på riktigt. Män pratar om hur vi själva kan förändras. Det gör skillnad. Hela samhället kommer må bättre av det. Samtalet måste fortsätta. Jag vet att det kommer bli ett bra år.

 

*Transparens: Jag sitter i styrelsen för stiftelsen Make Equal och är medproducent till podcasten Allt vi inte pratar om.

** Om du själv söker hjälp för hur du mår, ring eller chatta med jourerna som kan ge dig stöd. Det finns killjourer i flera städer i Sverige. Exempelvis har Under Kevlaret en bra stödchatt.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se