Stäng
blog-header
november 20, 2015
Gustav Almestad, bloggare
Kerstin Weigl prisades välförtjänt. Foto: Janerik Henriksson/TT

Det blev ingen mansfest

Årets nomineringar till Stora Journalistpriset fick rejält med pisk i medierna för misslyckad representation av kvinnor. På podiet fanns då fjorton män och två kvinnor, en hyfsad tydlig bild av fortgående ojämställdhet i högstatusrummen.

Gårdagens prisutdelning och faktiska vinnare visar dock en annan bild.

Det blev helt enkelt inte någon mansfest, inte ens då den lite anonyma internationella mansdagen råkade vara samma datum. Två av fyra priser gick till kvinnor när Johanna Bäckström Lerneby blev årets berättare och Kerstin Weigl fick specialpriset Lukas Bonniers stora journalistpris, som utdelas för lång tids framstående gärning.

Den som tidigare läst Johanna Bäckström Lerneby lär inte vara förvånad, med exempelvis reportageboken ”Handelsvara: Kvinna om traffickinghärvan” i Göteborg, har hon sedan tidigare visat rent litterära kvaliteter i sitt journalistiska berättande. Det nu prisade Filter-reportaget Att skapa ett monster är lika djupgående och välskrivet, och inte minst drabbande. Det ordet är viktigt. Hårdkokta reportage eller vilt live-spekulerande för att bli först klarar vi oss utan. Det behövs djup och förståelse, men också känsla.

På liknande sätt är det än mer glädjande att Kerstin Weigl fick Lukas Bonniers pris, inte för att en kvinna tillkom, utan för att hennes gärning till stor del gäller en systematisk granskning av våld mot kvinnor.

När det gäller representation är det ju viktigt att också fundera över detta: vilka ämnen får plats, och vilken typ av berättande?

Här har vi en journalistik som fått ta den tid och det utrymme i anspråk som ämnet kräver, i stället för de ensamma ansikten på löpsedlar eller korta och dystra notiser som mäns våld mot kvinnor annars genererar. Hur man visar en skog av döda, i stället för enstaka träd.

Trots fler män på podiet blev ett annat berättande minst lika stor vinnare.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se