Stäng
blog-header
december 4, 2012
Gustav Almestad, bloggare
Lars Anders Johansson. Foto: Tobias Rengman/Timbro

Timbroattack mot Rättviseförmedlingen

”Något som kallar sig ‘Rättviseförmedlingen’ drar tydligen igång en kampanj för att diskriminera män på sommarens festivaler. Fräscht”

”Man skulle kunna tro att Rättviseförmedlingen är något slags practical joke, men det verkar det tyvärr inte vara. Dessutom tvingas vi betala.”

Lars Anders Johansson, Timbros ansvarige för kulturfrågor, har precis upptäckt Rättviseförmedlingen och visar sitt missnöje på twitter.  Organisationen som grundades av Lina Thomsgård har i drygt två år samlat förslag på kvalificerade medverkande ur underrepresenterade grupper till olika arrangörer. Diskriminering, kallar dock Johansson Rättviseförmedlingens nya satsning ihop med Jämställd festival på att samla en lista på kvinnliga artister inför sommarens festivaler.

Till SVT:s Kulturnyheterna säger Lars Anders Johansson att han inte sett några bevis på att kvinnor diskrimineras på festivalscenerna, och spekulerar om att män är fler bland festivalernas artister för att mängden män som är artister helt enkelt är så många fler. ”Hur många kvinnliga artister finns det och hur många manliga?” undrar han.

Svaret kan han dock inte vara särskilt intresserad av, för när Rättviseförmedlingen faktiskt bidrar till svar på den frågan med en lista på alla kvinnliga artister som kan ha förbisetts, ropar han och Timbrolägret hellre om mansdiskriminering. Att föreslå att kvinnor är underrepresenterade, och försöka backa upp detta, är alltså att diskriminera?

”Det tycks vara oerhört kontroversiellt att ifrågasätta kvotering”, säger Johansson till Kulturnyheterna. Knappast lika kontroversiellt som att ifrågasätta status quo på festivaler.

 

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se