Stäng
blog-header
augusti 4, 2014
Kawa Zolfagary, bloggare
Foto: Utdrag från Marika Formgrens text.

Den riktiga ödesfrågan för borgerligheten

En borgerlig ledarskribent skrev en text om att invandrare borde rösta på högern, men att de röstar på vänstern för att de får högre bidrag. Jag reagerade.

Högern rasade mot mig! Nu blir man kallad rasist bara för att man citerar opinionsundersökningar! Nåja, nu var det inte riktigt så. Jag har inte kallat henne rasist. Däremot uppvisar hon ett rasistiskt tankesätt, jag ska förklara hur.

Först och främst så klumpar den ihop invandrare till en homogen massa. Skribenten försöker dela upp oss i den ”mindre” gruppen utomeuropeiska invandrare åtminstone, men utomeuropa är rätt stort, kolla upp det. Och vi skiljer oss enormt ifrån varandra. Okej, vi har möten varje torsdag där vi bestämmer vad vi ska tycka och vad vi ska få PK-media att göra åt oss men annars så är vi precis som de som inte migrerat över en gräns. Nämligen individer kapabla att utveckla och hålla egna åsikter. Svårt att tro, jag vet.

Vidare så påstår skribenten att invandrare skulle rösta på vänstern för att vi får mer a-kassa då. Notera att det nu är invandrare och inte personer med utomeuropeisk härkomst längre, det blandas rätt friskt här. Tanken är alltså att de som passerat en gräns väljer parti efter de som ger mer A-kassa, att vi är inkapabla att bedöma hela partiers politik och program. Dessutom antyder den att vi skulle vilja ha högre A-kassa för att vi är arbetslösa, nu har jag jobbat sen jag var 16 år gammal men jag vill ha en fungerande omställningsförsäkring som A-kassan är ändå.

Skribenten påstår dessutom att vi invandrare, återigen så enorm ihopklumpning, som kommer från ”starkt konservativa, patriarkala och traditionella kulturer” borde rösta på högern då de progressiva partierna skiljer sig från kulturerna vi härstammar ifrån. Igen, vi är förmögna att forma våra egna åsikter. Vi kan faktiskt ändra åsikt till och med. Men nu råkar det dessutom vara så att många av oss har flytt till Sverige från länder som har starkt högerförtryck. Att vi är här överhuvudtaget, och i större grad röstar vänster till skribentens förtret, kan bero på just högern.

Texten i övrigt innehåller en rad andra konstigheter. Skribenten påstår att att Moderaterna är mer invandringspositiva än Socialdemokraterna, vilket jag inte ser något fog för alls. Hon försöker också dra någon parallell till latinamerikaner i USA och hur dessa borde rösta på Republikanerna på grund av sin religiösa tillhörighet men att de ändå röstar på Demokraterna. Igen detta antagande att invandrare max kan ha en enskild fråga som definierar hur vi tänker, igen denna ihopklumpning till en enda stor grupp. För att inte nämna att hon inte verkar veta något om hur Republikanerna hetsat mot de som härstammar söder om amerikanska gränsen i decennier.

Borgerligheten har stora bekymmer, deras partier tappar väljare, deras idédebatt har varit död i tio år, deras främsta företrädare är ett toppstyrt parti som vill slänga skattepengar på företag som exploaterar den svenska välfärden. För att säkerställa framtida skattesänkningar så försöker de vända sig till den mer bruna delen av högern, Sverigdemokraterna och deras väljare. De ger sig allt oftare ut i dessa vatten, jag märker hur fler borgerliga opinionsbildare och företrädare uttrycker sig på det sättet. Jag undrar om den mer anständiga delen av högern kommer att kunna stå emot eller om de kommer låta sig köpas av ännu en skattesänkning. Där har ni den riktiga borgerliga ödesfrågan.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se