Stäng
blog-header
november 12, 2014
Julia Cagan, bloggare
Hur moderiktig är din feminism egentligen? Foto: Nelson Antoine

Den coola feministens guide till att bli mer inkluderande den här vintern

Ingen har väl missat att feminismen är back – big time? Modedesigners anordnar sina visningar i form av feministiska protester, kändisar bekänner sig till denna kvinnobefriande rörelse till höger och vänster och modetidningen ELLE ägnade hela sitt senaste nummer åt den. Men som varje feministisk våg är även denna unik och det räcker inte att leta fram och damma av samma gamla feminism för att visa att du är down with the kidz.

Nyckelordet nuförtiden är ”intersektionalitet” och dagens feminism strävar efter att inkludera även de mest utsatta kvinnor och andra icke-män som tidigare inte fått höras. Detta inkluderar dem som inte passar in lika självklart i det som kallas ’den samhälleliga normen’ för att de exempelvis befinner sig utanför det binära könssystemet, rasifieras negativt eller har blivit tillskrivna fel kön av samhället.

Nu börjar du säkert hyperventilera och tänka att du inte alls har koll på allt det här! Hur ska man göra då, när man blir konfronterad för att man upprätthåller destruktiva normer fastän man bara menar väl? Varför blir folk så sura när du bara casually vill festa i orientaliska kläder och med en bindi i pannan? Vad är en cis?! LUGN! Du kommer inte att vara tvungen att klanka runt med förra säsongens feministiska inställning så länge jag har något att säga till om saken.

Min fyrstegsguide till att bli en cool, samtida feminist är här för att hjälpa!

Steg 1: Var lyhörd och ödmjuk

Ingen feminist sitter på all kunskap om alla kvinnors individuella situationer. Dock är det viktigt med ödmjukhet inför alla de negativa erfarenheter man slipper att bära på som resultat av sin egna sociala position. Den coola feministens avslappnade hållning utvinns ur vetskapen att ingen är perfekt och att alla råkar reproducera skadliga normer då och då. Det som skiljer henom från den ocoola feministen är hens vilja att lyssna och ta åt sig när någon som i första hand har upplevt en viss typ av marginalisering ger synpunkter baserat på det.

Den coola feministen vet att allt som krävs är en riktig ursäkt och en genuin vilja att göra bättre. Hen drabbas därför aldrig av panik när någon med ett relevant perspektiv utmanar hens världsbild som eurocentrisk, vithets-, hetero- och cisnormativ eller på annat sätt bristande i vilka kroppar den inkluderar. Att hålla fast vid sådana analysmodeller är andra vågen.

Steg #2: Håll reda på maktordningarna

Det är lätt att känna sig förorättad och utpekad när man får höra att man kränkt en redan utsatt grupp fastän man själv vet att man endast velat väl. Ingen gillar konfrontationer men den coola feministen har förståelse för att de kan vara nyttiga och att även oavsiktliga övertramp gör skada. Hen inser att även om en hård ton förnärmar henom personligen är det irrelevant i relation till det strukturella förtryck hen råkat ge uttryck åt. Ett konstruktivt samtal är bara möjligt om individfokuset lämnas bakom och den personliga konflikten blir en språngbräda för ett bredare samtal på översiktlig och samhällelig nivå.

När personer med stort inflytande inom en viss rörelse ger uttryck för kränkande åsikter är det viktigt att samtalet inte stannar där utan vidare belyser hur detta tankesätt begränsar och reproduceras inom rörelsen i sig. Den coola feministen tar därför aldrig marginaliserade gruppers ilska och frustration personligt, utan visar förståelse för att denna aggressivitet är resultatet av ett osynliggörande som hen tjänar på. Till skillnad från den ocoola feministen förstår hen att enskilda individer som exempelvis skriver argt på sociala medier fortfarande utgör en grupp som inte har någon betydlig makt att påverka den offentliga diskursen.

Den coola feministen undviker till varje pris hittepå-ord som ”åsiktskorridor”, ”pk”, ”omvänd rasism” eller ”cis-shaming”.

Steg #3: Ställ inga lojalitetskrav

Den coola feministen är solidarisk men förstår skillnaden mellan en rörelse och ett kompisgäng. Andra feminister eller vänsteraktivister är personer som strävar efter samma politiska mål som du, inte din jobbiga högstadiekompis Stina som du är trevlig mot för att undvika social utstötning fastän hon kallat dig fet bakom din rygg. Ingen kan kräva att marginaliserade personer ska hålla sig i skuggorna inom den rörelse som påstår sig kämpa för deras befrielse. En cool feminist ställer därför aldrig krav på att en ”kamrat” eller ”syster” ska undvika att påtala problem och fokusera på den ~riktige fienden~ istället.

Den riktige fienden är ju det orättvisa system som vårt samhälle organiseras utefter.

Detta inkluderar de samhälleliga strukturer som hjälper till att upprätthålla detta system och dessa kan tyvärr även genomsyra organiseringar som försöker motarbeta dem. Den riktiga fienden är olyckligtvis inte ett fåtal onda enskilda individer med monokler och svarta kappor. Den coola feministens engagemang är heller inte självcentrerat eller beroende av att hen får ta del av en särskild gemenskap. ”Jag var väldigt hängiven åt att arbeta mot förtryck X men nu när mina goda intentioner inte uppskattas vill jag inte vara med längre!” är sådant man aldrig hör från en riktigt cool feminist.

Steg #4: Gläns med din coolhet bland dina vänner

Steg 1-3 var faktiskt allt som krävdes för att du skulle visa dig värdig. Du är nu en färdig cool feminist. Jag visste att du hade det inom dig! *torkar bort ett par ensamma tårar*

Grattis, champ. Din omgivning kommer avundas hur pass moderiktig din feministiska attityd är.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se