Stäng
blog-header
mars 3, 2014
Gustav Almestad, bloggare
Ha ha! Appropriation! Foto: Jordan Strauss/AP/TT

Cissexismen kring Oscarsgalan den riktiga lågoddsaren

Det var lågoddsarna som tog hem flest Oscars i år, men en ännu större lågoddsare var väl att nomineringen och vinsten för Jared Letos skulle leda till klantigheter i media. Transkvinnan Rayon som Leto spelar i filmen Dallas Buyers Club har på flera håll benämnts som ”transvestit” både före och efter galan, bland annat i Aftonbladets bilaga Klick och av Nicholas Wennö i DN.

Kanske kan Göteborgs filmfestival ta lite av skulden, som var bland de första att skriva om filmen i Sverige, och då etablerade just den felaktiga beskrivningen att Leto spelade ”transvestit”. Festivalen fick kritik för detta redan för ett par månader sedan, men lärdomen för andra skribenter har inte fastnat. Det är tyvärr så pass vanligt att transpersoner beskrivs med slarv, ignorans eller rent förakt, oavsett hur informerade människor är.

Helt oproblematisk är inte heller rollen och utmärkelsen i sig. Oavsett hur bra Leto kan tänkas spela är det fortfarande dystert att det nästan alltid är cispersoner som spelar transroller, och då på ett sätt approprierar transerfarenheten. Det kan också tyckas underligt att själva priset som Leto vann var för bästa manliga biroll, när det faktiskt är en kvinna han spelar. Det håller förvisso en intern logik att det är kön på skådespelaren som avgör, men en måste ju undra om det är något som ens funderats över i Oscarsakademin.

Den egentliga frågan är väl hur de skulle tänka om en faktisk transperson spelat rollen, eller för den delen rentav en cis-roll? Själva indelningen i manliga respektive kvinnliga roller är förstås redan där en trött företeelse, lika hetero- som cis-normativ i sitt antagande att skådespeleri är när cisidentifierade kvinnor och män spelar ”mot” varandra. Att den normen blir kvar de närmsta decennierna ger tyvärr också rätt låga odds.

 

Ordlista:

Cisperson – ”En person vars juridiska kön, biologiska kön, könsidentitet och könsuttryck är linjärt, hänger ihop och alltid har hängt ihop enligt normen. Exempelvis en person som föds med penis, ser sig själv som kille och har könet man registrerat som kön i folkbokföringen. Ordet rör könsidentitet och könsuttryck och har ingenting med sexuell läggning att göra. Cis är latin för ”på samma sida”.” (Citerat från RFSL:s begreppslista)

 

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se