Stäng
blog-header
juni 25, 2014
My Vingren, bloggare
Foto: Foto: Mats Andersson / SCANPIX

Cirkus i riksdagen när tillgänglighet debatteras

Riksdagsdebatt. Det skulle handla om det lagförslag som klassar bristande tillgänglighet som en form av diskriminering. Tyvärr visade det sig att lagförslaget, som idag röstades igenom, är tämligen värdelöst. Något som var ännu mer värdelöst var debatten mellan våra folkvalda. Eller ja. Debatt är ett alldeles för fint ord för den cirkusföreställning som utspelade sig i riksdagen. Det kändes snarare som en 173 minuter lång tjackpsykos.

Moderaterna gillar tanken på personer med funktionsnedsättningar ska få rättigheter. Men Gustav Nilsson känner ändå behovet att påpeka att man ska ta hänsyn även till näringslivet och att man måste tänka på företagens administrationsbörda. Det tar inte många minuter för Sverigedemokraternas Mattias Karlsson, på ett häpnadsväckande smidigt vis, byter ämne från tillgänglighet till svenskfientlighet. Han berättar att han vet hur det känns att bli misshandlad, kränkt och behandlad som mindre värd på grund av sin vita hudfärg och svenska bakgrund. Sedan pratar han om hur det känns för honom. Rätt länge.

Hur det har med saken att göra är det nog ingen som riktigt förstår. Men om det kändes förvirrande med SD blir det ännu mer obegripligt när Kristdemokraternas Penilla Gunthers tar plats bakom mikrofonen och frågar sig vad vi ska göra med alla elallergiker.

– Ska vi överhuvudtaget få ha verksamheter som har lampor och olika elektriska saker i sin verksamhet? undrar hon.

Under sitt anförande målar Penilla Gunther upp ett skräckscenario. Restauranger som serverar något annat än gluten- och laktosfri kost att behöva stänga igen, tandläkarmottagningar som i 40 år legat på andra våningen kommer gå i konkurs när de försöker installera en hiss. Istället tycker hon att personer med funktionsnedsättningar kan välja att gå till en annan tandläkarmottagning. Eller handla i en annan affär. Nu kanske ni tänker att det är en aningen okänsligt sagt i en debatt om personers mänskliga rättigheter. Men det behöver ni inte tänka. För Gunthers vet hur det är att vara diskriminerad. Hon är nämligen pälsdjursallergiker och ibland måste hon avstå från att umgås med vänner som har djur.

Så mycket var det med den valfriheten.

Under tiden som våra folkvalda politiker leker clowner inne i riksdagen pågår en aktion på mynttorget. Det är inte den första demonstrationen. Sedan december 2011 har flera viktiga aktörer inom funktionshindersrörelsen, under namnet #torsdagsaktionen, senare #tisdagsaktionen, manifesterat utanför Rosenbad. Den här gången svartklädda. Sorgens färg.

För undantagen i det nya lagförslaget gör det hela tandlöst. Rent av löjligt. Vad sägs till exempel om att man inte ska kunna ställa krav på att en arbetsgivare ska göra lokalerna anpassade om man ringer självmant och frågar om det finns jobb? Idag röstades lagen igenom. Vi borde fira. Dansa, skratta, kramas, gråta av lättnad. Vi borde vara så jävla glada över att Sverige som rättstat tar steg framåt. Juridiskt markerar att ingen har rätt att diskriminera. Istället har vi en ny, i princip värdelös lagstiftning. Enligt SCB:s uppgifter för 2013 kommer 92 procent av företagen inom handel, 89 procent av företagen inom hotell och restaurang, 99 procent av företagen inom kulturen och 90 procent av företagen inom transport att undantas från lagstiftningen. Vi har politiker som hellre pratar om småföretagens rättigheter, som pratar om hur dyra personer med funktionsnedsättningar är, som betonar vilket kaos samhället skulle bli om lagen omfattade alla. Ja, herregud. Tänk om människor  börjar anmäla sina vänner för diskriminering för att de skaffar hundvalpar?

Det är så enkelt att säga. Alla människors lika värde. Lika rättigheter, lika skyldigheter, lika möjligheter. Enkelt att uttala, enkelt att stava till, oavsett politisk färg. Under måndagens debatt betonar samtliga partirepresentanter hur viktigt just deras parti tycker att frågor om tillgänglighet är. De är fruktansvärt duktiga, det hör man när de berömmer sig själva. Alla är rörande överens om att diskriminering trots allt borde förebyggas genom attitydsarbete. Låter jättebra, tycker jag. Hela jävla riksdagen borde skickas på kurs.

Nivån av den här debatten är direkt kränkande för de personer som varje vecka sedan 2011 samlats utanför riksdagshuset för att kräva att få sina mänskliga rättigheter respekterade. Det är inte värdigt en demokrati, en rättstat.

Jag hoppas ni skäms.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se