Stäng
blog-header
januari 18, 2017
Nikita Feiz, Bloggare
Foto: AP / TT NYHETSBYRÅN

Chelsea Manning ska släppas – men håller Assange sitt löfte?

New York Times var först med att rapportera om att president Barack Obama, som en sista handling från Vita Huset, kraftigt sänker den tidigare dömda amerikanska underrättelseanalytikern Chelsea Mannings straff från 35 års fängelse. I stället ska hon nu släppas fri redan i år. Ett beslut som väcker både jubel och ilska.

2010 arresterades Manning för att ha hämtat hemlig information från databaser som tillhandahölls av USA:s regering och för att ha läckt denna till Julian Assange, grundaren av WikiLeaks, i syfte att avslöja amerikanska arméns oetiska krigsföring.

I materialet som Manning utgav ingick bland annat en video som visade hur amerikanska soldater från en attackhelikopter medvetet – och som på skoj – sköt ner journalister och civila personer i Bagdad. I videon hörs även de amerikanska soldaterna håna två nedskjutna barn som höll på att förblöda.

Materialet som Manning läckte genom WikiLeaks blev snabbt internationellt uppmärksammat och skapade en debatt om huruvida det var moraliskt rätt att publicera de hemligstämplade dokumenten som hon fått tillgång till i sin tjänst. Av USA:s regering betraktades Manning genast som en landsförrädare och spion som spridit hemlig information till främmande makter och därmed riskerat USA:s säkerhet. Av andra betraktades Manning i stället som en hjälte, värdig Nobels fredspris, för att hon vågat avslöja den amerikanska arméns övergrepp, människorättskränkningar och brott mot folkrätten.

Chelsea Manning har varit frihetsberövad i över sex år och har under den tiden vid två tillfällen försökt begå självmord. En av anledningarna till självmordsförsöken tros vara de hårda levnadsvillkoren och det tuffa klimatet i fängelset som Manning tvingats genomleva efter den könskorrigering hon genomgick strax efter det utdömda straffet.

Trots att Chelsea Manning identifierat sig som kvinna har hon tvingas avtjäna sitt straff i ett fängelse för män. Tolerans och förståelse för livet som transsexuell kvinna har inte präglat tillvaron. Obamas beslutet att korta ner fängelsestraffet kan med andra ord ha räddat Mannings liv. Under sin tid som president upphävde Obama även en lag som förbjöd transpersoner från att tjänstgöra i den amerikanska militären.

Mannings nedkortade straff kan även få effekter vad gäller Julian Assanges fall. Assange, som misstänks för våldtäkt i Sverige och som hållit sig gömd på Ecuadors ambassad i London sedan flera år tillbaka, har sagt att han går med på att bli utlämnad till USA om Manning släpps. Det betyder – om Assange menar allvar – bland annat att Assange kan komma att ställas inför rätta i Sverige och att målsäganden i våldtäktsfallet äntligen kan få sina fall prövade.

Obamas beslut välkomnas emellertid inte av alla. Republikanerna och inte minst Donald Trump är ilskna och menar att Obama signalerar att de som riskerar amerikanska liv och USA:s säkerhet inte ska hållas ansvariga för sina brott.

En annan möjlig tolkning är att Obama, genom sitt beslut, i stället tydligt signalerar den ideologiska skillnad som finns mellan honom och USA:s nye president som snart intar Vita huset. Medan Trump hotat med att återinföra förbudet mot transpersoner i den amerikanska armén och starkt fördömt Mannings läckande av hemliga uppgifter, har Obama tagit ställning för ett mer öppet och transparent USA.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se