Stäng
blog-header
oktober 6, 2015
Gustav Almestad, bloggare
Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Byggnads insatser mot machokultur går vidare

I våras berättade Genusfolket om Byggnads och Byggchefernas gemensamma kampanj mot machokultur i byggbranschen.

En förhoppning från undertecknad var då att det hela skulle bestå av mer än bara PR och charmkurs. Och nu, när ett halvår gått, tycks det faktiskt som om arbetet håller högre standard än befarat.

Även om PR-delen naturligtvis också tuffar vidare, med konsultklassikern “workshop med komikergäster” som flaggskepp, har det även tillkommit en riktigt hygglig del i kampanjen med testet för “sanning eller bullshit” som utmanar fördomar om kön och byggbransch.

Det mest imponerande står dock ansvariga för Byggnads Facebook-konto för. Det märks att kampanjen väckt reaktioner, och i den livliga diskussion med både kritik och jubel som pågår där har Byggnads lagt mycket tid på att konsekvent svara både sakligt och med glatt tonläge.

screenshot byggnads facebook 3

screenshot byggnads facebook 2

…även på frågor som är helt uppåt väggarna eller bara totalt orelaterade ämnet:

bygg6

bygg4

bygg2

Skojfriska svar åsido: det återkommande påpekandet att detta faktiskt kommer från medlemmar och inte toppstyrs är oerhört viktigt för att visa att det inte handlar om en uppfostranskampanj, utan ett gemensamt försök att lösa ett väl belagt problem.

Än står dock vissa frågor från tidigare inlägg kvar: problemen med machokultur är framför allt en arbetsmiljöfråga, och en rundgång där machokulturen och arbetsmiljön skapar och förvärrar varandra. Bortom enskildas privata attityder har ännu inte kampanjen några riktiga svar. På den fronten är det dock arbetsköparnas sida snarare än Byggnads som har mest att bevisa i samarbetet. Lyfts frågorna i avtalsrörelsen? Finns det utrymme för att öka säkerhet och minska risker? Till alla som vill göra det till en kamp om mest drabbade könet kunde vi då få chansen att i stället visa hur säkrare arbetsplatser och bättre arbetsmiljö även i mansdominerade branscher faktiskt kan göras till feministisk fråga.

screenshot byggnads facebook 1

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se