Stäng
blog-header
november 11, 2013
Kawa Zolfagary, bloggare
Foto: AP

Bomb eller blatte?

Hej vänner!

Har ni också märkt att det där konstiga språkbruket som rasister brukar använda har lyckats smyga sig in hos allt fler? Till exempel så har Herman Lindqvist hos Aftonbladet (PK-maffians högborg) kallat invandrare för bomber:

herman

Men det stannar inte där. Joakim Lamotte som jobbar hos public service och Uppdrag Granskning har också börjat använda rasisternas språkbruk:

lamotte

Herman Lindqvist kallar oss för tickande bomber, Joakim Lamotte menar att vi är tidsinställda. Åsikterna går isär. Jag tänkte hjälpa Herman och Joakim att lära sig skilja på invandrare och bomber. Så därför har jag satt ihop ett litet spel som jag kallar ”Bomb eller Blatte?”. Låt oss spela!

1. Är detta en A) bomb eller B) Blatte?

AP

Rätt svar är: A. Jag förstår att man kan bli förvirrad och få för sig att det är en blatte men om man tittar riktigt noga ser man att bomben saknar den där mörka huden och håret som är karaktäristiskt för blattar. Nästa fråga!

2. Är detta A) en tickande bomb eller B) en blatte?

CHRISTINE OLSSON / TT

Har ni gissat? Bra, rätt svar är B. Trots att han har förklätt sig i svenskt kamouflage och omgett sig med något av det svenskaste vi har (tjocka goa gubbar som gör musik) så ser man ändå att det rör sig om en blatte.

3. Är det här en A) bomb eller en B) blatte?

AP

Rätt svar är A. Den här var riktigt klurig, för man skulle kunna tro att det är en blatte. Den har något konstigt skrivet på sidan och ser dessutom ut att ha ett yvigt och osvenskt kroppsspåk. Ett tag trodde jag själv att det var Zlatan på bilden. Men avsaknaden av en fotboll fick mig till slut att se att det rörde sig om en bomb.

4. Är detta en A) tidsinställd, tickande bomb eller en B) blatte?

bomb4

Rätt svar är B! Lätt att blanda ihop personerna i bilden med en tickande bomb. Särskilt det lilla barnet där verkar hålla i något som kan vara explosivt. Jag såg dock att det föreställde ett par blattar direkt. För personerna på bilden är nämligen min mamma till vänster och jag själv till höger. Bilden är tagen på Arlanda, när jag återförenades med min mamma efter att hon tvingats lämna mig som barn och fly till Sverige som politisk flykting på grund av rasism och förtryck. Min pappa, som inte är med på bild, har ärren efter granater, kulor och bomber på sin kropp. Det kanske är därför jag har lättare för att kunna identifiera riktiga bomber, för att de nästan hade ihjäl mig och min familj.

Hoppas ni har lärt er något av denna lilla övning. Vi ses nästa gång!

P.S. Jag vill säga ett par saker angående att jag använder ordet blatte i denna text. Jag avskyr det ordet. Det är dehumaniserande och nedsättande. Om någon använde det i min närhet skulle jag ta väldigt illa upp. Men det är också väldigt beskrivande för den grupp de talar om när de säger ”invandrare”. De tänker inte på Mark Levengood, de tänker på såna som jag. Vi som har ”utomeuropeiskt utseende”. De kallar mina bröder för invandrare också, trots att de är födda i Sverige. När ni säger ”invandrare” så är det egentligen ”blattar” ni menar. Så jag gjorde er en tjänst och skrev det rakt ut i denna text.

Dessutom låter ”Bomb eller blatte” mycket roligare än ”bomb eller person som ser ut att vara född utanför Europa, antagligen från mellanöstern”.

Ha det gott!

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se