Stäng
blog-header
december 14, 2014
Kawa Zolfagary, bloggare
Björn Söder och Mattias Karlsson, med flera, och skylten "Allah ska inte med" under en demonstration 2007. Foto: Stig-Åke Jönsson / SCANPIX

Björn Söders rörelse

Varken judar, samer eller kurder kan bli svenskar. Det framkommer i en väldigt avslöjande intervju med Björn Söder. Det gör det svårt för de som vill påstå att Sverigedemokraterna har förändrats, när partisekreteraren uttrycker grovt rasistiska åsikter öppet.

Samer, Sveriges ursprungsbefolkning, är inte tillräckligt svenska för Sverigedemokraterna. Judar kan bara räknas som svenskar ifall de ”lämnar sin judiska identitet”. Sverigedemokraternas syn på vem som är svensk blir allt snävare. Nu talar de även om ”rörelsemönster”. Björn Söder uttrycker det själv såhär:

Det handlar om hela rörelsemönstret, sättet att prata. De sociala koderna kan kännas främmande för mig.

Vad Björn Söder, Sverigedemokraternas partisekreterare, säger är att alla invandrare har ett främmande rörelsemönster och andra sociala koder. Nu är jag själv flykting och undrar vad det är för rörelsemönster eller sätt att tala som jag har som Söder menar är osvenskt. Sen undrar jag ifall alla han anser vara svenskar har ett gemensamt rörelsemönster och sätt att tala. Har alla han identifierar som svenskar gemensamma sociala koder? Beter sig norrlänningar likadant som skåningar? Beter sig alla i Luleå som de i Umeå? Den mall Sverigedemokraterna räknar som nödvändig för att kallas svensk existerar nog inte ens bland sverigedemokraterna själva. Vilken social kod var det Kent Ekeroth och de andra SD-topparna följde när de beväpnade sig med järnrör och slängde ur sig såväl rasistiska som sexistiska kränkningar?

Det finns många som vill släta över Sverigedemokraternas rasism. Det finns de som ignorerar deras hat mot muslimer. Det finns i detta nu flera välkända tyckare som försvarar Björn Söders uttalanden där han påstår att judar inte kan bli svenskar. Låt mig säga såhär, den som försöker förneka Sverigedemokraternas rasism idag ljuger eller delar deras agenda.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se