Stäng
blog-header
oktober 23, 2014
Nikita Feiz, Bloggare
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT

Bildt, våldtäkt och främmande undervattensverksamhet

Få har undkommit Försvarsmaktens jakt efter en hemlig ubåt som sägs bedriva främmande undervattensverksamhet i svenska vatten.

Med anledning av detta skrev Feministiskt initiativ i tisdags en debattartikel där Gudrun Schyman och Veronica Svärd menade att ”satsningarna på ubåtsjakter, sjunkbomber och avlyssning har inget med fredsbevarande att göra – det handlar om en föråldrad patriarkal politik som får försvarsromantiker att fira julafton!”

Feministiskt initiativ menar att vi i ett antal decennier låtit män ta hand om försvarspolitiken och att det inte varit någon framgångssaga. I stället bör resurser läggas på konfliktförebyggande åtgärder såsom satsningar på välfärden, nedrustning av vapen och diplomati. Att satsa mer på försvaret kommer endast leda till en ”upptrissningsspiral” som leder till att våld föder mer våld, enligt Schyman och Svärd.

Carl ”den före detta utrikesministern” Bildt verkar ha följt debatten med visst intresse och skrev följande tweet som reaktion på F!s artikel:

10735921_10152441422752507_1500832471_n

Bildt verkar tycka att det är passande att jämföra en våldtäkt mot en kvinna (och jag säger kvinna för att majoriteten av våldtäktsfallen förövas på kvinnor) med eventuell främmande undervattensverksamhet. Det är opassande och jag ska förklara varför. Att uttrycka sig som Bildt gör innebär att han förminskar de som faktiskt våldtagits.

Det är klart att det kan var svårt för Bildt att föreställa sig hur det måste vara, att leva med skammen, rädslan och obehaget av att ha utsatts för en våldtäkt. Det brutna förtroendet som kan ta år att bygga upp igen innan man träffar någon ny och låter hen komma nära.

Kanske är det på grund av att Bildt inte riktigt kan föreställa sig detta som han verkar tycka att det är okej att jämställa våldtäkt med främmande undervattensverksamhet men oavsett vad man tycker om Sveriges försvarspolitik och hur Sverige ska ska bemöta framtida hot är det inte okej.

En våldtäkt är en våldtäkt och det finns ingen anledning att jämföra eller jämställa andra saker med den kränkning ett övergrepp utgör mot en människa och dess fortsatta liv.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se