Stäng
blog-header
april 6, 2017
Gustav Almestad, bloggare
Bild från en demonstration för aborträtten i Polen i oktober förra året. Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Beviljas uppehållstillstånd i Sverige – på grund av abortlagar

Sverige har beviljat asyl för den första person någonsin att söka skydd på grund av repressiv abortlagstiftning.

Det skriver Rewire, ett onlinemagasin om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, om Maria Teresa Rivera från El Salvador som efter flera år i fängelse i hemlandet nu lever i Sverige.

Abortförbudet i El Salvador är totalt, inga som helst omständigheter tillåter att graviditeter avbryts. ETC skrev i höstas om det hårda abortförbudet i El Salvador, och om Maria Teresa Riveras fall, som fått stor uppmärksamhet världen över.

Det var efter ett missfall i hemmet 2011, som nästan blev hennes död, som sjukhuspersonalen polisanmälde henne med anklagelser om en avsiktligt framkallad abort. Domen blev 40 år i fängelse för mord. Efter fem år friades hon av en högre domstol, som bland annat hänvisade till felaktigheter i processen samt bristande bevis. Det kunde inte styrkas att något brott hade begåtts alls.

Allmänheten verkade dock inte instämma i detta: trakasserierna mot Rivera som pågått redan under tiden i fängelset fortsatte trots den friande domen. På gatorna kom människor fram och kallade henne barnamördare. Åklagaren planerade också att överklaga domen igen och återupprätta fängelsestraffet. Rivera lämnade landet med sin 11-årige son.

I höstas sökte hon asyl i Sverige och den 20 mars i år kom beskedet att hon beviljats ett treårigt uppehållstillstånd. Det är alltså första gången som någon person fått asyl i något land i världen på dessa grunder.

Det är inte direkt varje dag man blir lite glad av svensk migrationspolitik. Ena dagen utvisningar av ensamkommande till Afghanistan, andra dagen av flyktingar som krävts på godtyckliga bevis för sin sexualitet trots dokumenterad förföljelse i hemlandet för just densamma. Även om det tycks krävas ett riktigt högprofilerat fall kan det banbrytande beslutet förhoppningsvis leda till samma beslut i framtiden för liknande asylansökningar. I bästa fall med en återgång till permanenta uppehållstillstånd.

Rivera uppger själv att hon kommer att fortsätta kämpa som aktivist mot El Salvadors abortlagar, för alla kamrater som ännu sitter fängslade i landet.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se