Stäng
blog-header
augusti 17, 2014
Gustav Almestad, bloggare
Är det bara just din tid som är värd mer än det här? Foto: Erik Mårtensson/TT

Att nedvärdera en hel bransch

Visst är det väl dags att sluta nedvärdera de duktiga killarna och tjejerna som arbetar med städning och andra hushållsnära tjänster? Att sluta behandla dem som andra klassens arbetskraft, att erkänna hur värdefulla de är för att få människors vardag att gå ihop? Okej. Låt “oss” då göra detta genom att sluta kräva rabatt på deras arbete genom Rut-bidraget.

Är det något som är nedvärderande mot en hel bransch, som befäster hushållsarbetet som mindre värt, så är det ju just detta: att den som betalar för att slippa hemarbetet inte ens vill betala vad en människas arbetskraft faktiskt kostar. Inte nog med att du ser din tid som självklart värd mer än hemhjälpens, du vill ha ytterligare rabatt och prutar ogenerat på deras tid? Samtidigt som företagaren skryter om att hen får bidrag. Och med det färdiga avdraget på fakturan ser ingen hela kostnaden, och man lär sig att värdet är det halverade och inte mer.

Det är nedvärderande, ta tillbaka det!

Okej, visst är det väl också dags att erkänna att yttrandet om att fler skaffar tjänstefolk förvisso är en smädelse. Men inte en smädelse mot de anställda, utan mot den växande skaran välbärgade som ser sig som så självklart förmer att “livspusslet” i deras liv ska lösas genom att andra har det sämre ställt, genom just klassklyftorna som ökar, och som dessutom ökar än mer med dessa subventioner. Förstå att möjligheten för dig att ha hemhjälp bygger på att alla inte har råd med den.

Siffertrixa och spekulera om svart till vitt allt ni orkar, men matten kommer aldrig gå ihop för att låta hemhjälpen ha råd med egen hemhjälp. Meddelande till centerekonomer: det går inte att dra in på restaurangbesök som man aldrig haft råd med från början.

Men de är alls inte tjänstefolk, de är hjältar, menar Centerpartiets chefekonom Martin Ådahl. Och visst kanske han ser det så, för av hjältar förväntar vi oss oftast att de ska fixa biffen helt gratis.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se