Stäng
blog-header
februari 21, 2014
Kawa Zolfagary, bloggare
Foto: Aftonbladet chatt med Carl Bildt

Är makthavarna feminister?

Tidningen Metro frågade 31 makthavare ifall de var feminister, bara 4 av dem svarade nej. Men hur står det till med feminismen hos de som svarat ja?

De flesta av de som svarat ja på frågan har definierat feminism som att man ser att människor blir behandlade olika på grund av kön och att man vill förändra detta. Det är väl kanske det mest grundläggande sättet att beskriva feminism.  Men att bara säga att man är feminist och att man vill få bort orättvisor betyder inte särskilt mycket om man aldrig faktiskt gör något.

Två av de som svarat ja på frågan om de är feminister är Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet och näringsminister,  samt Jan Björklund, partiledare för Folkpartiet och utbildningsminister. Båda två har under sin tid i regeringen fört en politik som ökat klyftorna mellan kvinnor och män. Kan man vara feminist ifall man samtidigt försämrar livssituationen för människor av ett visst kön?

Det är enkelt att kalla sig feminist, och det är på många sätt en bra början att åtminstone erkänna att människor behandlas olika baserat på kön, men tanken måste leda till handling. Så jag är glad att många vågar och vill kalla sig feminister, jag hoppas bara de förstår att det är mer än ett ord.

Annars kan man alltid göra som den moderata utrikesministern Carl Bildt:

Sorry kan inte snacka, har ett par tweets att skriva.

Sorry kan inte snacka, har ett par tweets att skriva.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se