Stäng
blog-header
juli 1, 2015
Nikita Feiz, Bloggare

Är Facebooks pride-filter hyckleri?

USA:s högsta domstol beslutade förra veckan att samkönade äktenskap ska tillåtas i USA:s alla delstater. Kort därefter lanserade Facebook ett pride-filter som användarna har kunnat byta till för att visa sitt stöd för beslutet. 26 miljoner människor världens över har i skrivande stund ändrat sina profilbilder till att ha ett regnbågsfilter.

Pride-filtret skapades ursprungligen för att fira Pride-festivalen i USA som pågick samma vecka som högsta domstolens beslut kom. Filtret blev så populärt att Facebook bestämde sig för att i samband med beslutet om samkönade äktenskap släppa en internationell version.

Införandet av filtret har dock väckt starka känslor bland delar av HBTQ-rörelsen. Aktivistgruppen The Radical Faeries kämpar för transpersoners rättigheter och menar att införandet av ett pride-filter framstår som rent hyckleri eftersom Facebook har en ”real-name policy” som inte tillåter att människor använder sig av andra namn än sitt juridiskt riktiga, vilket lett till att HBTQ-personer utsatts för hot, övergrepp och trakasserier.

Policyn har funnits sedan 2006 i syfte att motverka falska spamkonton men offer för policyn har förutom spamkonton även utsatta HBTQ-personer fallit. Personer som inte har velat röja sin identitet på Facebook på grund av rädsla för hot och hat från homofober, näthatare eller i vissa fall familjemedlemmar.

I diktaturer och repressiva länder har sociala medier som Facebook spelat en stor roll i demokratiseringsprocessen. Policyn hotar även säkerheten för aktivister i dessa länder som inte tillåts använda en pseudonym eller ett alter ego för att kunna skydda sig mot regimens förtryck och förföljelser. Facebook-användarna som inte kan använda sina juridiska namn är måltavlor. De rapporteras varje dag både till Facebook som tar bort deras konton och till regimen som griper personerna.

Teknologin finns för att Facebook ska kunna hantera flera olika identiteter och Facebook har resurserna för att kunna kontrollera att det finns en riktig person bakom användarkontot trots att personen inte använder sitt juridiskt riktiga namn.

Ett förslag som har diskuterats är att personen först får identifiera sitt juridisk riktiga namn men sedan tillåts ändra till ett valfritt namn. Det är viktigt att Facebook inte bara visar sitt stöd genom ett regnbågsfilter utan även i praktiken jobbar med att uppdatera sina riktlinjer så att de inkluderar alla – och särskilt de som är mest utsatta. I alla fall om deras pride-filter ska betyda något. Facebook måste bli en tryggare samlingsplats – för alla.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se